Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Geen akkoord over verdeling extra 120.000 migranten binnen EU

Migranten in Brussel. Honderden mensen kamperen in tenten in de buurt van de Europese instellingen.
Migranten in Brussel. Honderden mensen kamperen in tenten in de buurt van de Europese instellingen. Reuters / Yves Herman

De Europese Unie heeft tijdens een extra ingelast overleg over de vluchtelingencrisis in Brussel een akkoord bereikt over de verdeling van 40.000 vluchtelingen over alle lidstaten. Een definitief akkoord over het plan om een verdere 120.000 mensen die in Italië, Griekenland en Hongarije zitten te verdelen, laat nog op zich wachten. Dat heeft het Luxemburgse voorzitterschap van de Europese Unie bekendgemaakt via Twitter.

Twitter avatar RPUE_LU Luxembourg RPUE #JHA - Pres conclusions: agreement in principle on relocation of 120.000 additional persons. Adoption forseen for JHA on 8.10. @eu2015lu

Het heikele punt van de (verplichte) quota per land - waar vooral Oost-Europese landen zich tegen verzetten - wordt uitgewerkt voor een volgende bijeenkomst op 8 oktober. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel), die namens Nederland aanwezig was in Brussel, sprak eerdere beweringen van Frankrijk en Duitsland over een politiek akkoord tegen. Volgens persbureau ANP zei hij:

“Waar geen unanimiteit over is, is de herplaatsing van mensen. Over de 120.000 is geconstateerd dat een grote meerderheid voor is, maar niet iedereen.”

Snelle schifting

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie werden het wel eens over de oprichting van hotspots in Griekenland waar migranten zich kunnen laten registreren. Ook is brede overeenstemming bereikt over effectievere terugkeer van afgewezen asielzoekers en opvang in de regio van vluchtelingen, zei Dijkhoff tegen ANP.

Twitter avatar RPUE_LU Luxembourg RPUE #JHA adopts temporary #relocation scheme for 40.000 #refugees from IT + GR. Work in hotspots + 1st relocations to start shortly @eu2015lu

Aanmeldcentra in Griekenland moeten ervoor zorgen dat een snelle schifting wordt gemaakt tussen vluchtelingen en economische migranten. De Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken liet volgens AP weten dat er ook strenger wordt opgetreden tegen migranten die niet op de vlucht zijn voor oorlog of vervolging. De landen in de Balkan, zoals Albanië, Kosovo en Servië, komen bijvoorbeeld op een lijst met “veilige landen” van herkomst. Asielverzoeken van mensen uit deze landen kunnen in hoog tempo worden afgehandeld.

Overbelaste opvangsystemen

De voorstellen voor de opvang van 120.000 migranten kwamen uit de koker van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Zij presenteerden eind augustus plannen om de druk te verlichten van de grote aantallen migranten die naar Europa reizen.

In Duitsland is het aantal asielaanvragen vergeleken met vorig jaar verviervoudigd, waardoor de autoriteiten overbelast zijn. Het land verwacht dit jaar een miljoen asielzoekers. Asielaanvragen uit de westelijke Balkan zijn in Duitsland goed voor ongeveer een derde van het totaal. Door de onophoudelijke toestroom van duizenden migranten zagen de Duitse autoriteiten zich gisteren verplicht om tijdelijk grenscontroles in te voeren op de grens met Oostenrijk. Formeel mag Duitsland dat tien dagen volhouden in noodsituaties, gevolgd door een verlenging van 2 weken.

De Duitse regering wilde “een adempauze” voor het overbelaste opvangsysteem, schreef onze correspondent Frank Vermeulen vandaag in NRC. Maar de maatregel diende ook een ander doel: “een signaal afgeven” aan de andere landen van de Europese Unie, zei minister Thomas de Maizière (Binnenlandse Zaken, CDU):

“Duitsland komt zijn humanitaire verplichtingen na, maar de lasten die verbonden zijn aan het grote aantal vluchtelingen, moeten binnen Europa solidair worden verdeeld.”