Erg netjes, beetje saai, maar wel rustig. Investeerders houden van Singapore

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

69,9 procent van de stemmen, goed voor 83 van de 89 parlementszetels. Dat is nog eens een verkiezingsuitslag. Met dat enorme resultaat won de People’s Action Party van de 63-jarige premier Lee Hsien Loong de Singaporese verkiezingen. Voor de levendigheid van de democratie is dat een tegenslag. De oppositie had gehoopt een serieus parlementair tegenwicht te kunnen vormen. Maar voor de stabiliteit en het investeringsklimaat in Singapore is de winst van de PAP een zege. Dat schrijft The Wall Street Journal.

De zakenkrant analyseert dat onzekerheden en onrust in veel Zuidoost-Aziatische landen toenemen. Maleisië zit middenin een enorm corruptieschandaal waardoor spanningen tussen etnische groepen toenemen. Thailand wordt al ruim een jaar geregeerd door militairen. Indonesië ziet de koers van de munt wegzakken en het verzet binnen de regering tegen president Joko Widodo toenemen.

Dan blijft er in de regio voor bedrijven een baken van rust en vertrouwen over waar het makkelijk is om je bedrijf te vestigen, te investeren en te leven. En dat is Singapore.

Chinese staatsbedrijven moet wat minder staat en meer bedrijf worden

Een mooie cocktail. Dat moeten Chinese staatsbedrijven worden tegen 2020. Een beetje overheid, een beetje privaat. Dat heeft de Chinese regering bekendgemaakt aldus de Nikkei Asian Review.

Hervorming van staatsbedrijven is cruciaal voor het op gang krijgen van de Chinese economie, redeneert de Japanse krant. Private bedrijven moeten meer belangen nemen in de staatsbedrijven. De hoop is dat ze zo innovatiever en efficiënter worden.

Duitsland bang voor Chinese economie

Duitse bedrijven vrezen voor de vertraging van de Chinese economie. In de eerste helft van dit jaar exporteerde Duitse bedrijven 5 procent minder auto-onderdelen, machines en andere producten naar China. Dat meldt de Financial Times.

De Engelse krant laat Duitse economen aan het woord die bezorgd zijn. ”De economische problemen in China zorgen voor risico’s in de Duitse economie”, zegt Ralph Solveen, een econoom van Commerzbank. Duitse autobedrijven hebben al last van de groeivertraging. Andere economen verwachten dat de gevolgen meevallen omdat de groei in de VS en Europa juist aantrekt.

    • Melle Garschagen