Egyptische veiligheidsdiensten doden per ongeluk toeristen in woestijn

Twaalf toeristen en hun gidsen zijn omgekomen bij een aanval van Egyptische veiligheidsdiensten in het westen van het land. Hun konvooi in Bahariya werd aangezien voor terroristische strijders. Onder de slachtoffers waren volgens The Guardian ten minste twee Mexicanen.

Volgens persbureau Reuters vielen naast de dodelijke slachtoffers ook zeker tien gewonden. Die zijn verplaatst naar ziekenhuizen in de regio. In een verklaring laat het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat politie- en legereenheden op zoek waren naar ‘terroristische elementen’ toen zij per ongeluk het vuur openden op het konvooi van vier voertuigen. Het ministerie benadrukt dat de aanwezigheid van de toeristen in het gebied “illegaal” was en onderzoekt het incident.

Eerder op zondag zou IS via sociale media hebben laten weten een aanval van het Egyptische leger te hebben afgeslagen in de westelijke woestijn van het land, schrijft The Guardian. Of de aanval op de toeristen hiermee te maken heeft, is nog onduidelijk. IS is in Egypte vooral actief in de Sinaï.

Egypte worstelt met plaatselijke tak IS

Sinds het afzetten van president Mohamed Morsi in 2013, ‘s lands eerste democratisch gekozen president maar ook prominent lid van de inmiddels verboden Moslimbroederschap, probeert Egypte een opstand van islamisten de kop in te drukken in het westen van het land. Strijders van Wilayat Sina, de Egyptische tak van Islamitische Staat (IS), hebben al honderden soldaten en politieagenten gedood en aanslagen gepleegd rondom hoofdstad Kaïro. De groepering richt de aanvallen ook op westerse doelwitten, zoals toeristen.

In augustus onthoofde de Wilayat Sina een Kroatische gijzelaar nadat deze een maand eerder nabij Kaïro was ontvoerd. Het was de eerste onthoofding van een westerse gijzelaar door de Egyptische terreurgroep. De beelden van de onthoofding die via social media werden verspreid, vertoonden gelijkenis met die van de moorden van andere gijzelaars door IS.

Toerisme lijdt onder politieke chaos

De Egyptische economie lijdt al sinds de opstand tegen president Mubarak in 2011 onder de politieke chaos in het land. Volgens The Guardian bezochten in 2014 zo’n tien miljoen toeristen het land, een stuk minder dan de 15 miljoen in 2010.

    • Hans Klis