Een MBA doen? Dit zijn de beste tien buiten de VS (volgens Forbes)

Foto iStock

Natuurlijk, wie een Master of Business Administration - kortgezegd MBA - wil volgen, weet: de Harvard Business School is the best of the best. Het was ook deze prestigeuze universiteit die in 1908 de gespecialiseerde master bedrijfskunde (voor mensen die al aan het werk zijn) introduceerde. Goedkoop is het niet: alleen al het collegegeld voor één jaar bedraagt 61.225 dollar (54.359 euro). En dan maar hopen dat baas betaalt.

Maar een goede MBA bieden ze niet alleen op Harvard aan. En ook niet alleen in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse zakenblad Forbes hield een enquête onder ruim vierduizend alumni van 95 MBA-programma’s wereldwijd (exclusief de VS) die in 2010 afstudeerden. Gevraagd werd wat hun MBA had gekost en hoe hun salaris sindsdien al dan niet is gestegen. Op basis daarvan berekende Forbes welke MBA na vijf jaar het meest heeft opgeleverd.

Dat leverde deze top tien (voor een tweejarig programma) op:

Niet slecht dus, voor wie een MBA aan de Londen Business School heeft gevolgd. Maar eerlijk is eerlijk, de lijst ziet er toch heel anders uit wanneer meer factoren worden meegewogen én ook Amerikaanse universiteiten worden meegerekend. In de laatste ranking van The Financial Times van de beste MBA’s wereldwijd staan in de top tien maar drie instellingen buiten de VS. De hoogste Nederlandse notering is op nummer 45: de Rotterdam School of Management.

FT’s wereldwijde MBA-ranking 2015

*Salaris alumni is een gemiddelde

    • Eva Oude Elferink