Djokovic wint finale US Open, pakt derde grand slam van het jaar

Roger Federer (links) en Novak Djokovic tijdens de prijsuitreiking op de US Open. Foto AFP/ Clive Brunskill

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn carrière de US Open gewonnen, de laatste grand slam van het tennisseizoen. De Servische nummer een van de wereld versloeg in een spannende finale Roger Federer na vier sets: 6-4, 5-7, 6-4 en 6-4.

Djokovic won dit jaar drie van de vier grand slams; eerder was hij de beste op de Australian Open en op Wimbledon. De eindoverwinning in de enige andere grand slam, Roland Garros, ging naar Stanislas Wawrinka, landgenoot van Federer.

Federer, inmiddels 34 maar in New York in absolute topvorm, leek net als eerder op Wimbledon weer eens grote kans te maken op een zege in een grand slam, de eerste sinds 2012. Maar net als in Londen bleek Djokovic, die hij in de voorbereiding op de US Open nog had verslagen in de finale van het Masterstoernooi van Cincinnati, na een groots gevecht te sterk.

Herhaling

En Djokovic moest het in het Arthur Ashe Stadium zo goed als alleen doen, want het publiek leek heel graag te willen dat Federer eindelijk zijn achttiende grandslamtitel zou winnen. De wedstrijd, met drie uur uitgesteld vanwege de regen, volgde hetzelfde patroon als de finale in Londen een paar maanden eerder: eerste set naar Djokovic, tweede naar Federer, waarna de Serviër uiteindelijk vanaf de derde set definitief de wedstrijd onder controle kreeg. Met zijn uitstekende verdedigende tennis en sterke returns had hij, wederom, een antwoord op het aanvallende spel van Federer.

Djokovic won dit jaar toernooi naar toernooi en verloor op de vier grand slams dus alleen die ene wedstrijd op Roland Garros. Hij noemde het na de wedstrijd dan ook zijn beste jaar ooit naast 2011, het jaar waarin hij ook al drie van de vier grand slams wist te winnen. Federer baalde van zijn gemiste kansen, schrijft persbureau AP. “Ik had nooit twee sets en 5-2 in de derde set achter moeten staan. Ik ben natuurlijk erg teleurgesteld.”

Stoppen

Zaterdag won de 33-jarige Italiaanse Flavia Pennetta de titel bij de vrouwen, haar eerste grandslamtitel, en ze besloot dat het meteen een goed moment was een einde aan haar carrière te maken. Federer is 34, maar wil nog niets van stoppen weten. “Ik zie jullie volgend jaar weer”, zei hij tegen het publiek in New York.

    • Frank Huiskamp