Dit schrijven andere media vandaag

Foto AP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Steve Jobs-scholen in buitenland

Maurice de Hond gaat zijn Steve Jobs-scholen aan de man brengen in het buitenland, schrijft het FD. De opiniepeiler heeft daarvoor een nieuw bedrijf opgericht: ScoolSuite Concept.

De Steve Jobs-scholen van De Hond kenmerken zich door de iPad in het onderwijs centraal te stellen. In Nederland werken zo’n 25 scholen met zijn onderwijsprogramma. Volgens De Hond is er in het buitenland veel interesse voor. Scholen kunnen licenties kopen voor de onderwijsvorm en bijbehorende software. De eerste klant van ScoolSuite Concept is een particuliere school in Spanje.

Volgens het FD zullen ook in Dubai en Johannesburg Steve Jobs-scholen de deuren openen. Volgens De Hond heeft techbedrijf Apple er geen problemen mee dat hij de naam van boegbeeld Steve Jobs gebruikt.

ING en Rabobank steunen concurrent Nederlandse boeren

Nederlandse banken hebben miljoenen euro’s gestoken in de Oekraïense kippenboerderij Myronivsky Hliboproduct (MHP). Dat is een slechte zaak voor Nederlandse boeren, meldt de Volkskrant. MHP is een directe concurrent voor hen die ook nog eens goedkoper vlees kan aanbieden omdat het zich aan minder (Europese) regels hoeft te houden.

MHP slacht en exporteert jaarlijks 332 miljoen kippen, het totale aantal van boeren in Nederland is 465 miljoen. Volgens de Volkskrant zijn de banden tussen MHP en Nederland nauw; het is een van de grootste afnemers van hun kippenvlees. Met het vrijhandelsakkoord dat binnen afzienbare tijd wordt gesloten tussen de EU en Oekraïne zal die relatie waarschijnlijk nog steviger worden.

Dat Nederlandse banken investeren in MHP onthult een vandaag te verschijnen rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo). De Rabobank en ING zullen in de periode 2008-2018 naar schatting respectievelijk 127,1 en 42,8 miljoen euro investeren in het Oekraïense bedrijf. Wakker Dier noemt dit een ‘mes in de rug’ van Nederlandse boeren. Onderzoeker Tim Steinweg van Somo tegen de Volkskrant:

“Er barsten steeds vaker discussies los over onze Nederlandse regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn. Die zouden te scherp zijn om de concurrentie met dit soort Oost-Europese bedrijven aan te gaan, en dus moeten we in Nederland de standaarden verlagen, hoor je dan. Dat is jammer, vooral omdat het een concurrent is die we zelf in het zadel hebben geholpen”.

A-Film failliet

Nederlandse filmdistributeur A-Film is failiet. Volgens de Telegraaf vraagt het bedrijf vandaag uitstel van betaling aan.

Het gaat al langer niet goed bij de filmdistributeur. Quote meldt dat schuldeisers vrezen dat zij hun geld niet meer terug zullen zien. Het tijdschrift sprak onder andere Maarten Roelofs, directeur van mediaconsultancy Depascor. Die ziet tekenen dat de Rabobank snel de eigen schaapjes op het droge wil krijgen - een lening van 8 miljoen euro veiligstellen - over de rug van andere crediteuren. Roelofs:

“De Rabobank is feitelijk de baas bij A-Film en probeert zijn eigen hachje te redden, maar de rest van de aandeelhouders krijgt niets zo [...] Met het failliet verklaren van een groot aantal bv’s, die onder moederholding A-Film Benelux vallen, schoont Rabo de bloedrode balans op en hoopt het de schade te beperken. De huidige schuldeisers staan dan echter achteraan, na de fiscus en de Rabo”.

De Rabobank wilde tegenover Quote geen commentaar geven. A-Film, dat in 1999 werd opgericht, beleefde grote successen met de distributie van de Lords of the Rings-trilogie, Zwartboek en Alles is Familie. Maar de jaarcijfers in 2013 gaven al aan dat het bedrijf in grote problemen zat. A-Film draaide toen een ‘krankzinnig’ verlies van 22 miljoen, schrijft Quote.

    • Hans Klis