Buba moet na 35 jaar stoppen

Foto Olivier Middendorp

Waarom mag een hond een huisdier zijn, maar mag een Afrikaanse olifant niet in een circus? Dat vraagt Natascha Freiwald (33) zich af. Ze is de dochter van circusbaas Lutz Freiwald.

Morgen gaat het verbod op wilde circusdieren in. Dat betekent dat de familie Freiwald afscheid moet nemen van Buba de olifant. Buba werkt al 35 jaar in de entertainmentindustrie. Eerst bij Circus Renz en sinds ruim 20 jaar voor de familie Freiwald. Buba is „een volwaardig familielid”, zegt vader Freiwald (54).

Zoon Jeffrey (25) speelde vroeger verstoppertje met de olifant. En de hele jonge tak van de familie – Jeffrey, Natascha en haar dochters Sharon en Jennifer – hing als kind in Buba’s slurf tijdens een circusact.

Buba staat deze dagen in een Heerlens stadspark, midden in een woonwijk. Misschien haar laatste Nederlandse verblijfsplaats.

De familie verstopt hun olifant niet, ze staat groot op een poster die overal in de stad hangt. Buba. 35 jaar gelukkig in het circus.

Waar moet Buba straks heen? Daar heeft de familie nog niet over nagedacht. Thuis in Duitsland hebben ze een grote stal. De kans is groot, dat het gezin haar daar dan gaat verzorgen.