‘Brein achter aanslag Bangkok niet in Beijing, maar in Turkije’

Het Erawan-heiligdom in Bangkok waar de aanslag werd gepleegd is weer gerenoveerd. Foto EPA / Narong Sangnak

De man die wordt gezocht voor de aanslag in het hart van Bangkok is niet naar Beijing maar naar Istanbul gevlucht. Tot die conclusie kwam de Thaise politie vandaag na samenwerking met collega’s uit Bangladesh. De man zou op weg naar Turkije via Delhi en Abu Dhabi zijn gegaan, meldt AP.

Tot dit weekeinde ging de Thaise politie er nog vanuit dat de 27-jarige Abu Dustar Abdulrahman via Bangladesh naar China zou zijn gevlucht. Maar met hulp van de politie in Bangladesh komt Thailand nu met een nieuwe lezing. Abdulrahman verliet een dag voor de aanslag op 17 augustus het land.

Afgelopen weekeinde deed de Thaise politie Interpol al het verzoek tot aanhouding van Abdulrahman, die wisselend wordt omschreven als het brein en als de coördinator van de aanslag. Bij de bomaanslag op het Erawan-heiligdom in Bangkok kwamen 22 mensen om het leven.

‘Aanslag het werk van Oeigoeren’

Volgens de Thaise politie is de aanslag het werk van Oeigoeren, die behoren tot de islamitische, Turks sprekende minderheid in de Chinese provincie Xinjiang. Als uiteindelijk bewezen wordt dat de gezochte Oeigoeren bij de aanslag waren betrokken is dat voor China een pijnlijke zaak, zo schreef onze correspondent Oscar Garschagen vandaag in NRC Handelsblad:

“Het is voor het eerst dat Oeigoeren ook buiten China tegen Han-Chinezen aanslagen uitvoeren. Daar is in de afgelopen jaren wel over gespeculeerd, maar ETIM, dat strijdt voor de afsplitsing van Xinjiang van China, werd daartoe niet in staat geacht.”

In China zelfs vinden er met regelmaat grote en kleine aanslagen plaats, doorgaans met messen, geweren en brandbommen. Het motief van de aanslag in Bangkok zou vergelding zijn voor de deportatie in juli van 109 Oeigoeren van Thailand naar China.

    • Joost Pijpker