‘Blatter ondertekende dubieus contract tv-rechten voor Warner’

Hij ligt al lange tijd onder vuur, maar nu is voor het eerst de naam van FIFA-voorzitter Sepp Blatter opgedoken onder dubieuze contracten. Volgens de Zwitserse omroep SRF heeft Blatter jarenlang televisierechten onder de marktwaarde verkocht.

Blatters handtekening is aangetroffen op een tv-contract met voormalig FIFA-topman Jack Warner, die als een sleutelfiguur wordt beschouwd in het omvangrijke corruptieschandaal bij de mondiale voetbalbond. De Amerikaanse justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd aan zijn thuisland Trinidad en Tobago. Warner vecht deze uitlevering momenteel aan.

Volgens de SRF heeft de 79-jarige Blatter de uitzendrechten voor het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika voor 250.000 dollar verkocht aan Warner en die van het WK van 2014 in Brazilië voor 350.000 dollar. Warner verkocht de rechten vervolgens via zijn eigen bedrijf door aan tv-kanaal SportsMax, dat er 15 tot 20 miljoen dollar voor neertelde.

De FIFA heeft overigens al in september 2011 actie ondernomen naar aanleiding van de televisiedeal. De bond zette een streep door de overeenkomst met de Caribische bond over de WK-rechten voor 2014. In juni dat jaar had Warner vanwege corruptie zijn voetbalactiviteiten onder druk van de FIFA moeten neerleggen.

Ook Blatter maakte in juni bekend zijn functie neer te gaan leggen. In mei werd de Zwitser nog herkozen als FIFA-voorzitter, maar door een gebrek aan vertrouwen en onder druk besloot hij nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Op 26 februari 2016 wordt zijn opvolger gekozen. De Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein, die het eerder aflegde tegen de Zwitser, stelde zich onlangs kandidaat. Eerder maakten UEFA-voorzitter Michel Platini en de Zuid-Koreaan Mong-Joon Chung hun kandidatuur al bekend.

De FIFA wilde niet reageren op de aantijgingen. Blatter zelf heeft keer op keer gezegd dat hij een schoon geweten heeft en zich nooit heeft bezondigd aan corrupt of frauduleus handelen. Vanmiddag zouden de Amerikaanse en Zwitserse justitie een persconferentie houden over de voortgang van hun onderzoek naar corruptie bij de FIFA.