Over de haag

Waar zit het lek?

Melanie Schultz (VVD), die als minister van Infrastructuur onder andere lekkende dijken moet tegengaan, wil een halt toeroepen aan de voortdurende lekkages in Den Haag. Nu wederom alle Prinsjesdagstukken op straat liggen, is het volgens haar tijd voor strafrechtelijk onderzoek. Arme rechercheurs die hieraan moeten beginnen. Want zoals het een vast gegeven is dat er gelekt wordt, is het ook een gegeven dat het lek vrijwel nooit wordt gevonden.

Extra baan voor Hennis

Minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) krijgt er een baan bij. Vanaf 1 januari gaat zij in de zes maanden dat ‘wij’ roulerend voorzitter van de Europese Unie zijn, Nederland in Europa vertegenwoordigen. Net als vroeger zal zij dan weer te vinden zijn in de vergaderzalen van het Europees Parlement in Straatsburg en Brussel. Nu niet als liberaal parlementslid, maar als representant van de regeringen van de Europese lidstaten. Zij deelt de baan met minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Tijdens vorige voorzitterschappen was dit een klus voor de staatssecretaris voor Europese Zaken, maar die is sinds enkele jaren wegbezuinigd.

D66’er gelooft het wel

De verkiezingsstrijd verliep op zijn D66’s: uitermate beschaafd dus. Het resultaat is dat Letty Demmers, waarnemend burgemeester van Vlissingen, zich de komende jaren voorzitter van de partij kan noemen. De leden van D66 die de afgelopen weken een schriftelijke stem konden uitbrengen, gaven aan haar de voorkeur boven Henk Beerten. Echt leven doet de democratie niet bij de leden van Democraten 66. Slechts 17 procent van de leden bracht zijn stem uit.

    • Mark Kranenburg