Zeker 32 vluchtelingen verdronken voor Griekse kust

Voor de kust van het Griekse eiland Farmakonisi zijn vandaag zeker 32 vluchtelingen verdronken. Het is voor zover bekend het dodelijkste incident in Griekse wateren sinds het begin van de vluchtelingencrisis.

Lekke rubberboten aangespoeld aan de kust van het Griekse eiland Kos. Foto EPA / Yannis Kolesidis

Voor de kust van het Griekse eiland Farmakonisi zijn vandaag zeker 32 vluchtelingen verdronken. Onder hen waren vier zuigelingen en elf kinderen, meldt persbureau AFP. Het gammele houten bootje dat hen naar Europa moest brengen kapseisde. Het is voor zover bekend het dodelijkste incident in Griekse wateren sinds het begin van de vluchtelingencrisis.

Het incident had plaats op 5 kilometer van de kust van het piepkleine Farmakonisi, heeft de Griekse kustwacht laten weten volgens persbureau Reuters. Tienduizenden vluchtelingen hebben dit jaar al de korte doch riskante oversteek gewaagd van Turkije naar Griekenland, om van daaruit doorgaans verder te reizen richting het noorden van Europa. Veel personen varen in kwetsbare en overvolle opblaasboten.

Artikel gaat verder onder kaart

98 mensen gered

Het Griekse Farmakonisi ligt op nog geen 20 kilometer van de Turkse kust. Op het eiland wonen slechts zo’n tien mensen. 98 personen konden gered worden: 68 mensen werden uit het zeewater geplukt, de overige dertig haalden het tot Farmakonisi.

De kustwacht houdt er rekening mee dat de boot mogelijk omsloeg door sterke rukwinden die de Griekse zeeën vandaag teisterden. Het incident kwam een dag nadat twee andere bootjes kapseisden voor de kust van Griekenland. Hierna werden vijf mensen vermist, maar de kustwacht gaat ervan uit dat zij allemaal zijn verdronken.

Poging om tot een gezamenlijk beleid te komen

De afgelopen weken hebben de lidstaten van de EU geprobeerd om tot een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis te komen. Tot nu toe heeft dit nog weinig opgeleverd. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, wil 160.000 vluchtelingen spreiden over de EU-landen met verplichte quota. Meerdere Oost-Europese landen weigeren hiermee in te stemmen en willen geen vluchtelingen opnemen of alleen op vrijwillige basis.

De Unie heeft tot uiterlijk morgen om eruit te komen. Als er dan nog geen oplossing is, belegt president van de Europese Raad Donald Tusk een EU-top. Dat zei hij vrijdag:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Without concrete sign of solidarity and unity from JHA ministers Monday, I will call extra #EUCO in September on refugee crisis
    • Casper van der Veen