VN-gezant: overeenstemming over politiek akkoord in Libië

VN-gezant voor Libië Bernardino León eerder deze maand tijdens een persconferentie in Genève. Foto EPA / Martial Trezzini

VN-gezant Bernardino León heeft vandaag gezegd dat de strijdende partijen in Libië overeenstemming hebben bereikt over de belangrijkste elementen van een politiek akkoord. Dat meldt persbureau AP.

León zei tegen verslaggevers in het Marokkaanse Skhirat dat de twee partijen hun meningsverschillen uit de weg hebben geruimd op de belangrijkste punten van het overleg. Dat zou de weg vrij maken voor een nieuwe, gezamenlijke regering.

Libië is sinds ruim een jaar verdeeld tussen een fundamentalistische regering en daaraan gelieerde milities die de hoofdstad Tripoli hebben veroverd en een internationaal erkende regering die is uitgeweken naar Tobruk in het oosten van het land.

León zei dat het de eerste keer is dat alle sleutelpartijen aan boord zijn bij het akkoord. Iedereen heeft compromissen moeten sluiten, voegde hij daaraan toe.

“We weten dat er nog steeds veel werk te verzetten is, maar we geloven dat het mogelijk is om de deadline van 20 september te halen en daarvoor met een ondertekend akkoord te komen.”

48 uur om kandidaten voor nieuwe regering in te dienen

Zonder centraal gezag is Libië de laatste tijd een vrijhaven geworden voor criminele bendes, mensensmokkelaars en moslimextremistische groepen, waaronder Islamitische Staat.

Om erger te voorkomen proberen de VN al lange tijd de strijdende partijen bij elkaar te brengen. Dat lijkt nu dus gelukt.

León zei vandaag dat de regering in Tripoli 48 uur heeft gekregen om haar namen in te dienen voor posities binnen de nieuwe coalitieregering. De regering in Tobruk zou zijn kandidaten al hebben doorgegeven.

    • Niels Posthumus