‘Verband aanslag Bangkok en radicale Oeigoeren’

De Thaise politie lijkt overtuigd van een verband tussen de aanslag, waarbij 22 doden vielen, en de strijd die radicale Oeigoeren voeren tegen de Han-Chinese autoriteiten. Het zou gaan om een vergelding.

Het Erawan-heiligdom na herstelwerkzaamheden
Het Erawan-heiligdom na herstelwerkzaamheden Foto EPA / Narong Sangnak

De aanslag op het Erawan-heiligdom in het hartje van Bangkok vorige maand is gepleegd door Oeigoeren, die behoren tot de islamitische, Turks sprekende minderheid in de Chinese provincie Xinjiang. De Thaise politie lijkt overtuigd van een verband tussen de aanslag, waarbij 22 doden vielen, en de strijd die radicale Oeigoeren voeren tegen de Han-Chinese autoriteiten.

Dat blijkt uit het verzoek van de Thaise politie aan Interpol, waar China ook lid van is, om de aanhouding van de 27-jarige Abu Dustar Abdulrahman. Hij wordt wisselend omschreven als het brein en als de coördinator van de aanslag. Hij zou op 30 augustus met een Chinees paspoort naar Beijing zijn gevlogen. Of hij deel uit maakt van de terreurorganisatie Eastern Turkestan Islamic Movement (ETIM) is niet duidelijk.

‘Motief is vergelding’

Eerder werd op de Thais-Cambodjaanse grens Yusufu Mieraili gearresteerd, ook in het bezit van een Chinees paspoort waarop Xinjiang vermeld stond als zijn geboorteprovincie. Na lange ondervragingen heeft Mieraili bekend samen te hebben gewerkt met Abdulrahman. In een appartement waar de twee verbleven trof de Thaise politie explosieven aan. Mieraili erkende ook dat hij een rugzak, met drie kilo springstof, aan de ‘man in geel’ heeft gegeven.

De Thaise politie onderzoekt of de aanslagpleger via Zuid-Thailand naar Maleisië is gevlucht. Of hij ook een Oeigoer is, is niet bekend gemaakt. Als uiteindelijk bewezen wordt dat de gezochte Oeigoeren bij de aanslag waren betrokken is dat voor China een pijnlijke zaak. Het is dan voor het eerst dat Oeigoeren ook buiten China tegen Han-Chinezen aanslagen uitvoeren. Daar is in de afgelopen jaren wel over gespeculeerd, maar maar het Oeigoerse ETIM dat strijd voor de afsplitsing van Xinjiang van China werd daartoe niet in staat geacht.

In China zelfs vinden er met regelmaat grote en kleine aanslagen plaats, doorgaans met messen, geweren en brandbommen. Het motief van de aanslag in Bangkok zou vergelding zijn voor de deportatie in juli van 109 Oeigoeren van Thailand naar China.

Lees morgen meer in NRC.