Negen doden bij bomaanslag en gevechten in zuidoosten van Turkije

Een jongetje kijkt door een gat in een muur in Sirnak, een dorpje niet ver van de Turkse stad Cizre. Foto EPA

Koerdische militanten hebben vanochtend een autobom tot ontploffing gebracht bij een politiepost in het zuidoosten van Turkije. Dat meldt persbureau Reuters. Daarbij kwamen twee politieagenten om het leven en raakten vijf andere gewond. Bij gevechten die hierop volgden werden zes Koerdische rebellen gedood.

Elders in de regio, in de buurt van het stadje Silvan (maps) vond ook een aanval van militanten plaats. Daarbij stierf een politieagent en raakte een ander gewond. In reactie hierop kondigden de Turkse autoriteiten een avondklok af.

Conflict in de regio

De bomaanslag is het laatste wapenfeit in het opgelaaide geweld in de regio, de hevigste gevechten in twee decennia. Meer dan 100 politieagenten en soldaten zijn al gesneuveld, evenals honderden Koerdische militanten.

In juli stortte het staakt-het-vuren in de regio in. Dat was ingesteld in het kader van de vredesbesprekingen die werden gestart in 2012.

Een bron binnen de Turkse veiligheidsdiensten zei vanochtend tegen Reuters dat het Turkse leger in reactie op de aanslag vanaf een legerbasis in Sirnak het berggebied heeft aangevallen waar de leden van de Koerdische organisatie PKK zouden zijn heen gevlucht na hun aanslag. Twee van hen zouden bij die aanval zijn omgekomen.

Huiveringwekkende verhalen over humanitaire nood

Gisteren schreef NRC-correspondent Marloes de Koning al over het opgelaaide geweld in de regio. Zij schreef over Cizre, een Turkse stad op het drielandenpunt met Irak en Syrië die al ruim een week van de buitenwereld is afgesloten door het Turkse leger. De Koning schreef:

“Cizre is de stad waar de gewapende jongerentak van de Koerdische guerrillabeweging PKK zich het diepst heeft ingegraven. En waar het Turkse leger de grootste moeite heeft om de controle terug te krijgen. Inmiddels is Cizre ook de stad waar de meest huiveringwekkende verhalen vandaan komen over hoge humanitaire nood.”

Ook in Diyarbakir, de grootste stad in het zuidoosten van Turkije, kwam het afgelopen week tot gewelddadigheden. Daar openden aanhangers van de PKK het vuur op een restaurant, dat veel door politiemensen wordt bezocht. De Turkse luchtmacht voerde vervolgens zware bombardementen uit op bases van de PKK in het noorden van Irak. Volgens persbureau Reuters wordt er ook in Diyarbakir vandaag opnieuw gevochten.

De PKK wil al sinds 1984 een eigen Koerdische staat stichten en zich afscheiden van Turkije. Meer dan 40.000 mensen zijn de afgelopen drie decennia omgekomen bij dit aanhoudende conflict.

    • Casper van der Veen
    • Niels Posthumus