Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Toneelprijzen naar Ramsey Nasr en Marieke Heebink

Ramsey Nasr
Ramsey Nasr Foto ANP / Bas Czerwinski

Ramsey Nasr en Marieke Heebink zijn de winnaars van respectievelijk de Louis d’Or en Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen voor de beste dragende mannelijke en vrouwelijke rol van het seizoen.

Nasr (1974) werd bekroond voor zijn vertolking van de compromisloze architect Howard Roark in The Fountainhead bij Toneelgroep Amsterdam. De jury schrijft:

“[Nasr verrast] keer op keer als veelzijdig en intelligent speler, die met zijn bijzondere, intense uitstraling elke voorstelling een impact meegeeft die verder reikt dan een toneelavond.”

Bekijk hier de trailer van ‘The Fountainhead’:

Marieke Heebink (1962) kreeg de prijs voor haar rol als Anna/Medea in Medea, ook bij Toneelgroep Amsterdam. De jury:

“Heebink [weet] op voorbeeldige en meeslepende wijze het wezen van de mythe in de kern te raken.”

Bekijk hier de trailer van ‘Medea’:

Colombina en Arlecchino

De Colombina en Arlecchino, voor beste bijdragende vrouwelijke en mannelijke rol, gingen naar Antoinette Jelgersma voor Genesis (Nationale Toneel) en Vincent van der Valk voor Angels in America (Toneelgroep Oostpool). Over Jelgersma schrijft de jury:

“Eigengereid, slim, brutaal, scherp tegen het vileine aan en dan weer vloeibaar, aandachtig. Voor Antoinette Jelgersma is 2014/15 een bijzonder vruchtbaar theaterseizoen gebleken.”

En Van der Valk ‘geeft een ongelooflijk indringende interpretatie van deze bijzondere rol, één die nog lang beklijft.’

De trailer van ‘Angels in America’:

Gala

Op het feestelijke Gala van het Nederlands Theater, de traditionele afsluiting van het Nederlands Theaterfestival vanavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg, werden meer prestigieuze prijzen uitgereikt. Johan Doesburg kreeg de Prijs voor de Regie, die voor de tweede keer werd toegekend, voor de veelgeprezen Bijbelmarathon Genesis, zijn afscheidsvoorstelling bij het Nationale Toneel.

Criticus Loek Zonneveld van de Groene Amsterdammer ontving de Prosceniumprijs, voor zijn bijdrage achter de schermen aan het Nederlandse toneel. Winnaar van de VSCD Mimeprijs, voor de beste mimevoorstelling, werd Voetbal op hoge hakken door de Kopergieterij, volgens de jury “een beeldende, absurde en ontroerende performance over mannen en vrouwen en alles wat daar tussen zit”.

Jeugdprijzen de Gouden Krekels gingen naar De Tantes van De Toneelmakerij, (beste jeugdproductie). De jury:

“Een zeldzaam goed gelukte komedie voor jeugdig publiek’ en naar acteur Ramses Graus (beste podiumprestatie) voor zijn rol van goochelaar, konijn en hoge hoed in De grote illusionist van Het Filiaal. ‘Een acteur op de toppen van zijn kunnen”

De trailer van ‘De Tantes’: