Schultz wil strafrechtelijk onderzoek naar lekken begrotingsstukken

Minister Melanie Schultz wil dat er actie wordt ondernomen tegen het voortdurende lekken van de begroting voor de officiële presentatie hiervan, op Prinsjesdag. De bewindsvrouw wil dat er een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld naar het lekgedrag van politici.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD)
Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) Foto ANP / Bart Maat

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) wil dat er actie wordt ondernomen tegen het voortdurende lekken van de begroting voor de officiële presentatie hiervan, op Prinsjesdag. De bewindsvrouw wil dat er een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld naar het lekgedrag van politici.

Twitter avatar WNLOpZondag WNL Op Zondag Volgens minister Schultz moet degene die de Prinsjesdagstukken en communicatiestrategie lekte strafrechtelijk worden vervolgd. #WNL

Dat zei Schultz in het radioprogramma WNL op Zondag. Volgens de minister kunnen er door het lekken in principe gevaarlijke stukken op straat komen te liggen. Dat is volgens haar nu nog niet het geval, maar het risico is wel degelijk aanwezig.

‘Wester kende mijn strategie eerder dan ik’

De VVD-politica klaagde erover dat RTL-journalist Frits Wester eerder wist wat zij namens haar ministerie ging zeggen dan zijzelf. “Je zou bijna denken dat hij bij ons onder tafel zat”, grapte Schultz.

Twitter avatar WNLOpZondag WNL Op Zondag Frits Wester had mijn strategie nog eerder dan ik! Aldus @MelanieSvH. ‘Wel slecht als vertrouwelijke stukken worden gelekt’ #wnl

De felle reactie van Schultz staat haaks op de defaitistische houding die premier Mark Rutte (VVD) vrijdag nog toonde. Rutte zei toen tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat hij zich groen en geel ergert aan het lekken van vertrouwelijke stukken, maar dat hij geen oplossing paraat heeft. “Het hoort er blijkbaar bij”, zei de premier die vervolgens aanwezige journalisten vroeg of zij een oplossing wisten.

Stunt van Wester op persconferentie

Ook bij die persconferentie haalde Wester een stunt uit. De RTL-journalist had blijkbaar beslag weten te leggen op de communicatiestrategie van het kabinet. Toen hij daaruit begon te citeren, vroeg Rutte hem de persconferentie dan maar van hem over te nemen. Wester nam het aanbod lachend aan, wat leidde tot een opmerkelijk tafereel (hier terug te zien).

Ankie Broekers-Knol (VVD), voorzitter van de Eerste Kamer, kwam ook met voorstellen om het voortaan anders aan te pakken. In Buitenhof stelde ze voor om de begrotingsstukken in het vervolg tegelijk aan iedereen vrij te geven. Zij hoopt dat dit ertoe leidt dat de Troonrede een meer “visionair geheel” wordt.

Wiegel tegen spaartaks

Ook VVD-prominent Hans Wiegel sprak in WNL op Zondag over het lekken van begrotingsstukken. Hij denkt dat de lekkage alleen afkomstig kan zijn uit departementen. In de uitzending sprak Wiegel zich verder uit tegen het heffen van meer belasting op grotere spaartegoeden. Hij noemde dit “jaloeziebelasting” en zei “van binnenuit” in de VVD er actie tegen te gaan ondernemen.

Twitter avatar WNLOpZondag WNL Op Zondag Lekkage kan alleen uit departementen komen, zegt Hans Wiegel. Als we dat willen aanpakken, wordt het kabinet een stukje kleiner! #wnl