Miljoen bezoekers voor 29e editie Monumentendag

Amsterdam, Dordrecht en Bergen op Zoom waren volgens de organisatie de drukst bezochte gemeenten. Het populairste monument stond in Delft.

Een bezoeker bekijkt het Harry Mulisch Huis tijdens Open Monumentendag. Foto ANP / Remko de Waal

Op de Open Monumentendag zijn dit weekend naar schatting ruim een miljoen bezoekers afgekomen. Amsterdam, Dordrecht en Bergen op Zoom waren volgens de organisatie de drukst bezochte gemeenten. Het stadhuis van Delft was met tienduizend bezoekers de populairste locatie, gevolgd door de Oude Kerk en de Beurs van Berlage in Amsterdam met (respectievelijk 6.500 en 6.000 bezoekers).

Het thema van dit jaar was kunst en ambacht, zodat op verschillende locaties de oude ambachten onder de aandacht werden gebracht. In landhuizen, oude molens, musea en kastelen lieten ambachtslieden hun werk zien dat meestal te maken had met het monument waarin het werd getoond, meldt persbureau ANP.

Speciaal programma voor jubileum

Aan het evenement deden dit jaar zo’n vijfduizend monumenten, waarvan sommige niet gewoonlijk voor publiek toegankelijk zijn, in het hele land mee. Volgens de landelijke Stichting Open Monumentendag kwamen op de 29e editie meer toeristen, meer jongeren en meer gezinnen met jonge kinderen af.

Voor de jubileumeditie werkt de organisatie aan een “speciaal programma” met bijzondere monumenten, schrijft ANP. De volgende monumentendagen vinden plaats op 10 en 11 september 2016.

De top tien van drukst bezochte gemeenten:

 1. Amsterdam 38.500
 2. Dordrecht 31.000
 3. Bergen op Zoom 30.000
 4. Den Haag 26.000
 5. Breda 25.000
 6. ’s-Hertogenbosch 24.000
 7. Rotterdam 23.000
 8. Utrecht 17.500
 9. Apeldoorn 17.000
 10. Zwolle 16.000
  • Laura Klompenhouwer