Medvedev ziet verkiezingswinst, oppositie fraude

Medvedev heeft inmiddels vernomen dat de uitslag goed nieuws is voor Verenigd Rusland, “ik zou zelfs durven zeggen zeer goed”. De oppositie, die mocht meedoen in één oblast, klaagt over fraude.

Stembureau in Kostroma.
Stembureau in Kostroma. Foto AP / Pavel Golovkin

De Russische premier Medvedev heeft er alle vertrouwen in dat zijn partij, regerend ‘Verenigd Rusland’, de lokale verkiezingen wint. De stembussen van de 42 administratieve regio’s waar vandaag kon worden gestemd sloten om 20.00 uur lokale tijd. Medvedev heeft inmiddels vernomen dat de uitslag goed nieuws is voor Verenigd Rusland, “ik zou zelfs durven zeggen zeer goed”, meldt persbureau AFP.

Over de vraag of Verenigd Rusland vandaag de meerderheid haalt, bestaat weinig twijfel. Van de provincies waar gestemd kon worden, mocht in één uithoek, de provincie Kostroma, de oppositie meedoen. Het is de enige oblast waar de ‘Democratische Coalitie’ van Aleksej Navalny meedeed. De oppositieleider liet vanavond alvast weten dat Kostroma op de eerste plaats staat als het gaat om verkiezingsfraude. De partij RPR Parnas, die is aangesloten bij de ‘Democratische Coalitie’, liet weten een klacht in te dienen over twintig gevallen van fraude.

Generale repetitie

‘Democratische Coalitie’ zou vijf procent van de stemmen nodig hebben om de kiesdrempel in Kostroma te halen en in het regionale parlement te komen. Parnas liet vanavond weten zes procent te hebben gehaald, meldde de krant The Guardian. Een peiling van staatsbureau VTSiOm zou echter uitwijzen dat de partij met 2,6 procent tekort komt.

In totaal werd vandaag in 42 van de 85 administratieve regio’s gestemd. Ruim 59 miljoen Russen konden hun stem uitbrengen over 21 gouverneurs, elf parlementen en 23 gemeenteraden. In Kostroma waren verkiezingen voor alle drie. Volgens onze correspondent Steven Derix wordt het gevecht dat daar door de liberale oppositie werd gevoerd, gezien als de generale repetitie voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

    • Laura Klompenhouwer