Kijken: man lost Rubik’s kubus op tijdens vrije val

Veel mensen vinden met een parachute op kilometers boven het aardoppervlak uit een vliegtuig springen al spannend genoeg. Skydive-fanaat Chris Walker wilde zijn sprong iets extra’s geven en ging een uitdaging aan: het oplossen van een Rubik’s kubus tijdens zijn vrije val.

Walker opende zijn valscherm pas na de puzzel te hebben opgelost. Zelf liet hij weten het een behoorlijk stoere actie te vinden:

“Wat is de meest extreme situatie waarin je een Rubik’s kubus kan oplossen. Oké, misschien is dat als het aan een bom vastzit of terwijl je in brand staat, maar deze poging staat zeker in de top vijf!”

Wereldrecord: 5.25 tellen

Het kostte de waaghals slechts 60 seconden om de puzzel op te lossen. Dat is, gezien de extreme omstandigheden, een behoorlijke prestatie. Maar het komt bij lange na niet in de buurt van een wereldrecord, dat voor een mens momenteel staat op 5.25 seconden. Het record staat op de naam van de jonge Amerikaan Collin Burns en is op video vastgelegd:

Burns brak hiermee in 2015 het eerdere wereldrecord van 5.55 tellen, dat in handen was van de Nederlandse Mats Valk. Ook hij filmde zijn geslaagde recordpoging, die eindigt met het triomfantelijk uitroepen van “Bam!”:

https://www.youtube.com/watch?v=vhTMm85G9GE

Maar het absolute record staat niet op naam van een mens, maar van een machine gemaakt van Lego. In een razendsnelle 3,25 seconden lost de “Cubestormer 3″, verbonden met een smartphone, de puzzel op:

Andere (maffe) records

Er zijn meerdere soorten records die met de Rubik’s kubus kunnen worden gevestigd. Wat dacht je van het oplossen van de puzzel terwijl je geblinddoekt bent? De Pool Marcin Kowalczyk deed het in een luttele 21.17 seconden. En dat niet alleen: ook het record van meest opgeloste kubussen op rij terwijl je geblinddoekt bent staat op zijn naam. Kowalczyk flikte het kunstje in 2013 maar liefst 41 keer op rij.

De Australiër Feliks Zemdegs loste een Rubik’s kubus het snelste op met gebruik van slechts één hand: in 6.88 seconden. Er is ook een wereldrecord waarbij alleen de voeten gebruikt mochten worden. De Pool Jakub Kipa slaagde erin dit te voltooien in 20.57 tellen.

Ten slotte ging de Hongaar Milán Baticz voor een record dat een lange adem vergt: meest opgeloste puzzels in 24 uur tijd. In een marathonsessie loste Baticz maar liefst 4.786 Rubik’s kubussen op.

    • Casper van der Veen