Italiaan Aru wint Vuelta, slotetappe voor Degenkolb

De slotetappe in Madrid leverde vanavond een overwinning op voor John Degenkolb, de Duitse sprinter van Giant-Alpecin, meldt persbureau ANP.

Wielrenner John Degenkolb gaat als eerste over de finish tijdens de laatste etappe van de Vuelta.
Wielrenner John Degenkolb gaat als eerste over de finish tijdens de laatste etappe van de Vuelta. Foto ANP / Robert Vos

De Italiaanse wielrenner Fabio Aru heeft vanavond de Ronde van Spanje gewonnen. De Nederlander Tom Dumoulin, die tijdens de Vuelta zijn doorbraak beleefde als ronderenner en tot gisteren gold als een van de favorieten, werd zesde. De slotetappe in Madrid leverde vanavond een overwinning op voor John Degenkolb, de Duitse sprinter van Giant-Alpecin, meldt persbureau ANP.

De kopman van Astana hield in het eindklassement de Spanjaard Joaquim Rodriguez en Rafal Majka uit Polen achter zich. Degenkolb, eerder dit jaar winnaar van Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix, pakte met zijn overwinning op het laatste moment de ritzege waar hij deze Vuelta zo op had gehoopt. Danny van Poppel eindigde als tweede, de Luxemburger Jean-Pierre Drucker kwam als derde over de streep.

Aru rolde samen met zijn ploeggenoten van Astana over de streep. Voor de 25-jarige Italiaan is het de eerste eindzege in een grote ronde. De etappe van de 21e rit ging van Alcalá de Henares naar Madrid.

‘Zwarte dag’

Voor Nederland was het een succesvolle Vuelta met vier ritzeges: Bert-Jan Lindeman en Danny van Poppel wonnen een etappe. Dumoulin, die ook zes dagen de leiderstrui droeg, boekte twee keer dagsucces. De Limburger vierde in Madrid de winst van de slotrit door ploeggenoot Degenkolb. Die noemde gisteren een “zwarte dag”, meldt ANP.

“Dan is het heel fijn om de Vuelta toch af te sluiten met een overwinning.”

“We hebben onze meest succesvolle grote ronde ooit gereden, zeker wat betreft het algemeen klassement. We mogen heel trots zijn op onze prestaties in deze Vuelta. Zaterdag was iedereen bij de ploeg heel teleurgesteld, maar ook dat is sport. Daar kunnen we niets meer aan doen. We zijn allemaal heel trots op Tom. Hij bleek uiteindelijk één dag niet sterk genoeg. Toch zal ons dit helpen voor de toekomst, we hebben veel geleerd.”

Dumoulin kwam gisteren tekort in de laatste bergetappe. De Limburger van Giant-Alpecin kwam maar liefst 7,5 minuut na de Spanjaard Rubén Plaza over de eindstreep. Hij verloor zijn rode trui en maakte een duikeling in het klassement: naar de zesde plaats, 3.46 minuten na Aru. De eerste plek kon de kopman van Astana daarna niet meer ontgaan. Dumoulin eindigde in het algemeen klassement vandaag ook op 3.46 van Aru.

Dumoulin kreeg wel een troostprijs. De jury riep hem uit tot meest strijdlustige renner van de Vuelta.

Verslag op basis van persbureau ANP

    • Laura Klompenhouwer