Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Grote bosbranden Californië - nog niet in bedwang

De vlammen grepen gisteren snel om zich heen in Centraal-Californië. Foto EPA / US Forest Service

Grote bosbranden teisteren Californië. En zij zijn nog niet onder controle. Al zeker 86 huizen en 51 bijgebouwen zijn verwoest en zo’n 6400 worden nog bedreigd door de vlammenzee.

Zeker vier brandweerlieden zijn gisteren (lokale tijd) gewond geraakt toen zij de brand probeerden te doven. Ze zijn met tweedegraads brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Duizenden mensen moesten afgelopen dagen hun huis uit vanwege de natuurbranden, vanwege een brand die woedt aan de voet van het Sierra Nevada-gebergte. Het vuur greep snel om zich heen door sterke wind en hitte en heeft tot nu toe al vele vierkante kilometers platgebrand.

Er strijden momenteel meer dan 3800 brandweerlieden tegen de vlammen. Gouverneur Jerry Brown heeft de noodtoestand uitgeroepen, waardoor sneller noodhulp kan worden ingeroepen.

Ook in de nationale parken Sequoia en Kings Canyon grijpen natuurbranden om zich heen. Deze begonnen al in juli, maar zijn nog steeds niet geblust. De oorzaak van de bosbranden wordt nog onderzocht.