Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Eredivisie: Groningen wint, Feyenoord nipt langs Willem II

FC Groningen-spelers Michael de Leeuw (r) en Kasper Larsen (l).
FC Groningen-spelers Michael de Leeuw (r) en Kasper Larsen (l). Foto ANP / Kay in 't Veen

FC Groningen is goed begonnen aan een serie van vier thuiswedstrijden in competitie, Europa League en KNVB-beker de komende anderhalve week. De Groningers wonnen vandaag de noordelijke derby van sc Heerenveen met 3-1. Feyenoord versloeg in de Kuip het Tilburgse Willem II met 1-0, ADO Den Haag redde het niet tegen Heracles Almelo en verloor met 0-1. FC Utrecht won met 2-1 van Vitesse.

FC Groningen - sc Heerenveen: 3-1

De ploeg van trainer Erwin van de Looi kende daardoor een prima generale repetitie voor de Europese wedstrijd van donderdag tegen Olympique Marseille, die gevolgd wordt door de competitiewedstrijd tegen AZ zondag en het bekerduel tegen FC Twente de woensdag daarop.

Na veertig seconden benutte Hoesen de derde kans van FC Groningen in een stormachtige start van de thuisploeg. Een schot van Linssen werd nog gekeerd door doelman Erwin Mulder, de rebound van Hoesen werd daarop geblokt maar uiteindelijk was de tweede inzet van Hoesen toch raak. Op aangeven van Michael de Leeuw nam hij de bal in een vol strafschopgebied mooi mee en prikte raak: 1-0.

Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen 16’ Doelpunt FC Groningen. Linssen zet de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. #grohee

Na een kwartier keek Heerenveen al tegen een schier onoverbrugbare tegenstand aan. Een prachtige dieptepass van Simon Tibbling werd mooi aangenomen door Linssen, die de bal daarop direct langs Mulder schoot.

Met de comfortabele voorsprong op zak kon Groningen al vroeg het tempo laten zakken om energie te sparen voor de langverwachte eerste Europese wedstrijd van het seizoen tegen de topclub uit Zuid-Frankrijk. Heerenveen kwam er ook in de rest van de eerste helft nauwelijks aan te pas.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Uit het niets kwamen de Friezen via Simon Thern twintig minuten voor tijd toch op 2-1. De Zweed kapte een tegenstander uit en schoot knap raak. Tien minuten daarna werd de marge via Mahi weer twee.

Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen Afgelopen. sc Heerenveen verliest in Groningen de Derby van het Noorden met 3-1. Thern tekende voor de Friese treffer. #grohee

Feyenoord - Willem II: 1-0

De brede selectie van Feyenoord bewijst in de eerste weken van het seizoen zijn waarde. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst speelde vandaag tegen Willem II opnieuw niet overtuigend, maar wederom was het een invaller die de beslissing bracht. Uitgerekend Eljero Elia schoot Feyenoord naar de vierde zege van het seizoen: 1-0.

De 28-jarige vleugelspits uit Den Haag stond net vijf minuten in het veld toen hij de uitblinkende doelman Kostas Lamprou in de 68e minuut eindelijk wist te passeren. Elia trok vanaf de linkerkant naar binnen, schudde Frank van der Struijk van zich af en schoot de steekbal van Rick Karsdorp vol overtuiging langs Lamprou. Alle frustratie over zijn moeizame start bij Feyenoord kwam er even uit bij Elia. De aanvaller die in 2010 meedeed aan de WK-finale moet zich voorlopig tevreden stellen met invalbeurten. Van Bronckhorst gaf ook tegen Willem II aanvankelijk weer de voorkeur aan Bilal Basaçikoglu.

Elia zag vanaf de bank hoe Feyenoord een uur lang matig voetbalde. Ondanks veel balverlies en mislukte voorzetten kreeg de thuisclub toch een handvol grote kansen. Keer op keer stond Lamprou echter in de weg. De Griek, jarenlang reservekeeper in Rotterdam, hield spits Michiel Kramer tot drie keer toe van een doelpunt af. De sluitpost van Willem II zag ook Karim El Ahmadi drie keer gevaarlijk voor zich opduiken, maar de Rotterdamse middenvelder was slordig in de afwerking.

De bezoekers uit Tilburg, die vorig jaar verrassend wonnen in De Kuip, kregen voor rust twee grote kansen. Erik Falkenburg schoot de bal rakelings naast, de doorgebroken Lesly de Sa werd gestuit door keeper Kenneth Vermeer. De thuisclub had ook geluk toen scheidsrechter Richard Liesveld een keiharde tackle van Basaçikoglu met de noppen vooruit op Falkenburg onbestraft liet. Rood was wellicht op zijn plaats geweest.

Feyenoord raakte kort na rust spits Kramer, die voor het eerst in de basis was begonnen, met een ogenschijnlijk forse blessure kwijt. Met Colin Kazim-Richards als zijn vervanger en Elia voor Basaçikoglu sleepte de thuisclub de winst toch nog binnen. De invallen vleugelspits, die zich zo graag eens vanaf de aftrap wil laten zien, bezorgde Feyenoord opnieuw een overwinning.

ADO Den Haag - Heracles Almelo: 0-1

Heracles Almelo heeft de vliegende start in de eredivisie een prima vervolg gegeven in Den Haag. De ploeg van trainer John Stegeman klopte ADO Den Haag vandaag met 1-0. Wout Weghorst tekende met een kopbal voor het enige doelpunt. Heracles is daardoor de verrassende nummer twee van de ranglijst, met slechts één punt achterstand op koploper Ajax.

Trainer Henk Fraser van ADO Den Haag koos tegen Heracles voor een nieuw tactisch systeem met Mike Havenaar diep in de punt van de aanval en daarachter het trio Ruben Schaken, Edouard Duplan en Giovanni Korte. Verrassend was ook dat hij twee vaste basiskrachten, Roland Alberg en Thomas Kristensen, op de reservebank liet beginnen.

Beide ploegen zochten vanaf de aftrap veelal de aanval. Dat leverde in de openingsfase kansen voor beide doelen op. Havenaar verzuimde ADO op voorsprong te zetten. Even later miste aan de andere kant ook Weghorst een goede mogelijkheid. Diezelfde Weghorst strandde na dik een half uur in kansrijke positie op doelman Martin Hansen. Een kleine 10 minuten voor rust opende Heracles de score. Kort nadat scheidsrechter Jeroen Manschot een treffer van Havenaar had afgekeurd, kopte spits Weghorst bij zijn derde kans de openingstreffer binnen.

Heracles zocht ook in de tweede helft de aanval zodra dat mogelijk was. ADO Den Haag stelde daar aanvankelijk weinig tegenover. Het aanvalsspel aan Haagse kant was daarvoor te steriel, ook na het inbrengen van de aanvankelijk gepasseerde Alberg. Pas in het laatste kwartier kwam ADO helemaal los. Heracles moest zich in die fase beperken tot veelal snel uitgevoerde counters.

ADO Den Haag was in de slotfase slechts eenmaal dicht bij de gelijkmaker. Danny Bakker kwam echter niet verder dan de lat. Zelfs een door doelman Martin Hansen genomen vrije trap mocht niet baten.

FC Utrecht - Vitesse: 2-1

FC Utrecht lijkt dit seizoen onder de nieuwe trainer Erik ten Hag op weg naar de subtop van de eredivisie. De ploeg uit de Domstad versloeg vandaag op eigen veld Vitesse met 2-1. Dat gebeurde met verzorgd voetbal, vanuit een goede veldbezetting en met veel inzet. Na de nederlaag in de openingswedstrijd bij Feyenoord (3-2) kreeg FC Utrecht langzaam maar zeker de smaak te pakken, met acht punten in een ongeslagen reeks van vier duels.

Het publiek in de Galgenwaard zag een open en attractieve wedstrijd waarin de twee keepers het behoorlijk druk hadden. In de tiende minuut verrichtte Eloy Room namens Vitesse zijn eerste redding op een doelpoging van Sean Klaiber. Het voorbereidende werk kwam van spelmaker Nacer Barazite, die voor de rust bij vrijwel elke aanval van de thuisclub was betrokken.

In de 25e minuut zette Barazite met een fraaie pass Willem Janssen alleen voor de Vitesse-doelman, die opnieuw bekwaam ingreep. De stand was op dat moment al 1-1. Janssen opende na een kwartier de score uit een ingestudeerde hoekschop waarop de Arnhemse afweer totaal geen kijk had (1-0). Amper vier minuten later kwam Vitesse al weer op gelijke hoogte, eveneens uit een hoekschop. Na een chaotische situatie werkte Guram Kashia in tweede instantie de bal over de doellijn (1-1).

Met de Israëlische debutant Sheran Yeini voor Valeri Qazaishvili begon Vitesse gedreven aan de tweede helft. FC Utrecht kwam echter opnieuw op voorsprong, kort nadat arbiter Bas Nijhuis een handsbal in het Arnhemse strafschopgebied niet had bestraft. Na een misser van Sébastien Haller en een hakbal van Barazite schoot Bart Ramselaar droog raak: 2-1.

Na een uur weigerde Nijhuis de bal ook voor Vitesse op de stip te leggen nadat Rico Strieder de doorgebroken Nathan even met de hand uit balans had gebracht. Met het nodige geluk hield doelman Robbin Ruiter de Utrechtse ploeg in de slotfase overeind. (ANP)