Duitsland voert tijdelijk grenscontroles in

Vluchtelingen komen aan in Duitsland vanuit Oostenrijk.
Vluchtelingen komen aan in Duitsland vanuit Oostenrijk. Foto EPA / Maja Hitji

Sinds 17.00 uur houdt Duitsland alle treinverkeer tegen vanuit Oostenrijk. Ook worden er weer grenscontroles ingesteld. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vandaag bekendgemaakt. De maatregel duurt naar verwachting tot morgenochtend 6.00 uur, meldt de Süddeutsche Zeitung.

Over hoe de situatie verder wordt afgehandeld, wordt nog overlegd. De Duitse autoriteiten hebben 2.100 agenten naar de grens met Oostenrijk gestuurd, meldt het Duitse dagblad Bild. Duitsland besloot tot de ingrijpende maatregelen vanwege de grote hoeveelheid vluchtelingen die vanuit Oostenrijk het land binnenkomen.

Tijdelijke maatregelen

De maatregelen zijn tijdelijk, tot de “situatie weer normaal” is. Hoe lang dat gaat duren is nog niet bekend. Gisteren kwamen op één dag 12.000 vluchtelingen Duitsland binnen. Daar komen vandaag mogelijk nog 14.000 bij. Duitsland verwacht dat dit jaar 800.000 asielzoekers naar het land komen. Er zijn sinds de jaarwisseling al circa 450.000 asielzoekers gearriveerd. Het leeuwendeel komt binnen via de grens met Oostenrijk. In 48 uur lijkt de paniek toegeslagen, zegt onze correspondent in Duitsland Frank Vermeulen.

Waar vorig weekend nog het emotionele besluit werd genomen om de grenzen open te laten, lijkt nu een emotioneel besluit te zijn genomen om het omgekeerde te doen. Het is een teken dat de Duitse regering met de handen in het haar zit. Hiermee worden ook alle oproepen aan Europa om in te grijpen onderstreept.

Merkel reageerde vorig weekend puur op de beelden uit Hongarije, van mensen die onder slechte omstandigheden werden vastgehouden bij stations en werden misleid. Het openstellen van de grenzen heeft Merkel toen gerechtvaardigd vanwege de humanitaire noodsituatie. Maar gisteren hebben belangrijke deelstaten voor de opvang van de vluchtelingen, zoals Noordrijn-Westfalen, gewaarschuwd dat ze geen plek meer hebben. Minister Ursula von der Leyen van Defensie stelde gisteren in Der Spiegel voor dat kazernes moeten worden opengesteld voor de opvang van asielzoekers.

Duitsland en Oostenrijk gingen er ruim een week geleden mee akkoord om vluchtelingen toe te laten die zich in groten getale in Hongarije hadden verzameld. Het ging toen om een eenmalige maatregel om een noodsituatie op te lossen. De vluchtelingen trokken inderdaad naar Duitsland, maar de stroom asielzoekers bleef aanhouden. De afgelopen dagen zeiden Duitse hoogwaardigheidsbekleders al dat het land met dit tempo op den duur de stroom asielzoekers niet meer aankan.

Schengen

Het invoeren van grenscontroles druist in tegen het Schengenakkoord. Daarin is opgenomen dat mensen vrij mogen reizen tussen lidstaten van de Europese Unie. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat het besluit van Berlijn binnen de zogeheten crisisregels van Schengen valt. Wel sprak Juncker de wens uit dat de grenzen snel weer open zouden gaan. Volgens Juncker onderstreept in een verklaring de herinvoering van de grenscontrole de noodzaak om in Europees verband tot een gezamenlijke oplossing van het vluchtelingenvraagstuk te komen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel werd tot nu toe geprezen door meerdere partijen, waaronder het Rode Kruis, voor haar ruimhartige opstelling tegenover de komst van grote groepen vluchtelingen. Tegelijkertijd willen er zo veel vluchtelingen naar het rijke Duitsland dat ook Merkel heeft erkend dat zij hulp nodig heeft van andere EU-landen. Merkel:

“Het is waar: het uitblijven van een gedegen Europese aanpak van de vluchtelingencrisis zorg er nu ook voor dat Duitsland de grenzen van zijn kunnen bereikt.”

Gezamenlijk asielbeleid

De afgelopen weken hebben de lidstaten van de EU geprobeerd om tot een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis te komen. Tot nu toe heeft dit nog weinig opgeleverd. Juncker wil 160.000 vluchtelingen spreiden over de EU-landen met verplichte quota. Meerdere Oost-Europese landen weigeren hiermee in te stemmen en willen geen vluchtelingen opnemen of alleen op vrijwillige basis. Slowakije heeft zelfs gezegd een veto uit te spreken tegen ieder voorstel voor verplichte asielzoekersquota.

De Unie heeft tot uiterlijk morgen om eruit te komen. Als er dan nog geen oplossing is, belegt president van de Europese Raad Donald Tusk een EU-top. Dat zei hij vrijdag:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Without concrete sign of solidarity and unity from JHA ministers Monday, I will call extra #EUCO in September on refugee crisis

Nederland heeft begrip voor de Duitsers

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie zegt begrip te hebben voor het besluit van de Duitse regering. Dat zei een woordvoerder tegenover ANP. Het ministerie houdt de vluchtelingenstroom in de gaten.

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán juichte het besluit toe. Hij zei dat dit nodig was om de Duitse en Europese waarden te beschermen, meldt Bild. Orbán is een fel tegenstander van de komst van grote groepen vluchtelingen. Vrijdag waarschuwde hij nog dat hij met ingang van volgende week mensen laat arresteren die illegaal Hongarije binnenkomen.