Recordaantal vluchtelingen Hongarije - Duitse eurocommissaris wil flexibele quota

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger. Foto EPA / Olivier Hoslet

Het aantal vluchtelingen dat de grens tussen Servië en Hongarije is overgestoken, heeft het afgelopen etmaal een nieuw record bereikt. In totaal staken 4330 mensen die dag de grens lopend over. Afgelopen nacht kwamen daar nog eens 1604 mensen bij.

Dit nieuws komt op de dag dat de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger ervoor pleit om flexibele quota op te leggen voor de opvang van vluchtelingen in Europa. Hij zei dat vandaag in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag .

Als een land aangeeft dat het nog niet zoveel mensen kan opvangen, maar voorzieningen treft om dit later wel te kunnen doen, dan “moeten Brussel en de andere lidstaten dat voorlopig tolereren”, vindt Oettinger. Uiteindelijk moet de verdeelsleutel die de Europese Commissie wil opleggen echter wel degelijk bindend zijn, vindt hij.

“Op de lange termijn werken vrijwillige quota niet.”

Vooral kleinere landen die tot nu toe weinig ervaring hebben met de opvang van vluchtelingen, moeten genoeg tijd krijgen om de quota ook werkelijk in te vullen, aldus Oettinger. Brussel wil de vluchtelingenstroom volgens een verdeelsleutel over de EU-lidstaten verdelen, maar een aantal landen in Oost-Europa voelt daar helemaal niets voor.

Beieren houdt crisisberaad

In Duitsland zelf roept de premier Horst Seehofer van de deelstaat Beieren zijn ministerraad vandaag bijeen voor crisisberaad, meldt nos.nl. Tijdens dit beraad zal worden gesproken over hoe München het best kan omgaan met de enorme stroom vluchtelingen die dagelijks in de stad arriveert.

Seehofer verwacht dat er vandaag opnieuw 12.000 mensen zullen aankomen in München. Duitsland houdt er rekening mee dat er dit jaar in totaal liefst 800.000 asielzoekers naar het land komen. Zij arriveren vooral via München.

Recordaantal vluchtelingen naar Hongarije

En het aantal vluchtelingen dat de grens tussen Servië en Hongarije is overgestoken, bereikte gisteren dus een nieuw record. Meer dan 4000 mensen liepen de grens over, meldde de Britse zender BBC vandaag op zijn website. Intussen treffen de autoriteiten in Hongarije voorbereidingen om de grens volledig af te sluiten.

Volgens officiële schattingen hebben dit jaar al meer dan 175.000 vluchtelingen Hongarije als tussenstop gebruikt. De meeste reizen van door naar Duitsland via Oostenrijk. Hongarije krijgt grote kritiek over de manier waarop het met de migrantenstroom omgaat.

Premier Viktor Orbán heeft beloofd dat vanaf dinsdag de grens dicht is. Daartoe heeft hij een 4 meter hoog hek laten bouwen en zijn 4000 militairen naar de grens gestuurd.

    • Niels Posthumus