Djokovic - Federer: verdediging tegen aanval in finale US Open

Novak Djokovic (links) en Roger Federer. Foto's EPA / Andrew Gombert

Net als een paar maanden geleden op Wimbledon staan vanavond bij de US Open wederom Roger Federer en Novak Djokovic tegenover elkaar in de finale. Het is een ontmoeting tussen de nummers 2 en 1 van de wereld. En beide spelers zijn in topvorm.

Voor Federer is het alweer de vierde finale op rij. Hij won de afgelopen maanden het toernooi van Halle, verloor vervolgens van Djokovic de eindstrijd op Wimbledon, maar versloeg diezelfde Djokovic vorige maand in de finale van Cincinnati. En nu ziet hij de Serviër dus opnieuw tegenover zich in New York.

Het seizoen van Djokovic is al helemaal indrukwekkend. Voor hem is de finale van vanavond de elfde finale op rij. Het laatste toernooi waaraan Djokovic deelnam en waarin hij de finale niet haalde was het relatief onbelangrijke kampioenschap in Qatar - in januari dit jaar. Wel verloor Djokovic overigens zijn laatste twee finales, in Montreal en Cincinnati.

Geen moment in de problemen

De goede vorm van Djokovic en Federer kwam ook de afgelopen twee weken op de US Open tot uiting. Tijdens het toernooi kwamen ze allebei geen moment in de problemen. Djokovic, die de US Open in 2011 op zijn naam schreef, verloor slechts twee sets in het hele toernooi. Federer (vijf keer op rij winnaar tussen 2004 en 2008) zelfs geen enkele.

Het zijn indrukwekkende cijfers. Het belooft dan ook een spannende finale te worden, deze laatste Grandslamfinale van dit jaar. En wie weet wordt de ontknoping wel net zo spectaculair als in de halve finale van 2009, toen Federer tegen Djokovic op matchpoint wist te komen met wat wel wordt gezien als de mooiste bal ooit geslagen op de US Open.

Onderlinge stand: 21 tegen 20 in voordeel van Federer

En nog wat meer cijfers. Federer en Djokovic treffen elkaar vanavond voor de 42e keer. Federer won 21 eerdere ontmoetingen, Djokovic twintig. Op Grandslamtoernooien won de Serviër echter zeven keer in hun onderlinge duels, één keer vaker dan Zwitser Federer.

Beide spelers beginnen redelijk uitgerust aan de finale. Hun halve finales wonnen ze eenvoudig, allebei in drie sets: Djokovic van Maric Cilic en Federer van Stan Wawrinka.

Federer won in zijn carrière tot nu toe 17 Grandslamtitels, Djokovic negen. Djokovic stond dit jaar in de finale van alle vier de Grandslamtoernooien. Voor Federer is de finale van vanavond de tweede op een Grandslam dit jaar.

De 100 mooiste punten ooit van Federer:

Toch maakte juist vooral Federer dit toernooi erg veel indruk. Niet in de laatste plaats vanwege zijn leeftijd. Een maand geleden werd Federer 34. Dat is oud voor een tennisser. Maar de ouderdom lijkt vooralsnog geen vat te krijgen op zijn spel. Federer zei eerder dit toernooi dan ook:

“Ik voel me niet zo oud als ik ben. Ik voel me nog steeds heel jong.”

Beste aanvaller tegen beste verdediger

Toch was het op Wimbledon dus Djokovic die in de finale aan het langste eind trok. Ook toen had het spel van Federer het hele toernooi indruk gemaakt. Uit een poll van de BBC bleek destijds dat vooraf 72 procent van de stemmers verwachtte dat Federer zou winnen. Maar Djokovic, al lange tijd de nummer 1 van de wereld, bleek op het moment suprême toch net even beter.

NRC-sportverslaggever Steven Verseput schreef de dag na die finale:

“Dat is hoe de ‘Djoker’ bekendstaat, de grappenmaker die af en toe iets geks doet op de baan. Tegelijkertijd is hij ook de dominante nummer één van de wereld met het wat saaie en inspiratieloze spel, monotoon beukend vanaf de baseline, zelden het net opzoekend. Hij heeft niet de natuurlijke klasse en brille van Federer, niet zijn creativiteit.”

De 60 mooiste punten van Djokovic tot nu toe in 2015:

Wat overigens niet wil zeggen dat het tennis van Djokovic niet ongelooflijk knap zou zijn, benadrukt Verseput in hetzelfde artikel. Hij schreef wel degelijk ook vol bewondering over de Serviër:

“Kijk hoe hij de meest onmogelijke ballen nog uit de hoeken plukt, het constante goede serveren, de snoeiharde ground strokes, de weinige onnodige fouten – gekoppeld aan zijn fitheid.”

Ook vanavond zal het weer een strijd worden tussen aanvaller Federer en de zes jaar jongere verdediger Djokovic. De vraag is of Federer nu wel gaten kan slaan in de defensie. Dat lukte op Wimbledon te weinig, maar enkele weken terug slaagde hij er in Cincinnati wel in.

Belangrijk gegeven is echter dat de baan in New York iets langzamer is dan in Cincinanti. Dat is in het voordeel van verdediger Djokovic. Die zal daar vanavond waarschijnlijk het nodige vertrouwen uit putten.

    • Niels Posthumus