Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Aantal asielzoekers in Nederland stijgt snel: 3100 in afgelopen week

Vluchtelingenkinderen in de IJsselhallen in Zwolle. Het Rode Kruis richtte de extra hal in voor de acute noodopvang van 300 vluchtelingen. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt in Nederland stijgt snel. De afgelopen week hebben 3100 mensen zich gemeld, aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen persbureau ANP.

Alleen gisteren en vannacht meldden zich al zeshonderd mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van COA zegt:

“Het is een enorme stijging.”

Een week eerder arriveerden er ongeveer 1800 mensen in Nederland. Gedurende de hele zomer arriveerden er gemiddeld tussen de duizend tot 1500 vluchtelingen per week. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië.

Grote locaties nodig voor snelle opvang

Wegens de grote en stijgende toestroom heeft Defensie in een kazerne in Oirschot vijfhonderd bedden neergezet voor asielzoekers. De eerste vluchtelingen arriveren hier vandaag al, aldus het COA.

“Het COA is op zoek naar grote locaties die snel beschikbaar zijn. Deze aantallen asielzoekers vragen om grote locaties.”

De gemeente Weert weigerde gisteren nog een dringend verzoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) om per direct vluchtelingen op te vangen in de leegstaande KMS-kazerne daar. Dijkhoff vroeg om acute huisvesting omdat de instroom van vluchtelingen zo groot is. Maar de gemeenteraad besloot een beslissing hierover uit te stellen tot dinsdag, omdat zij eerst met de omwonenden wil praten.

Wilders wil uitstel algemene beschouwingen

Vanwege het toenemende aantal vluchtelingen wil PVV-leider Geert Wilders uitstel van de Algemene Politieke Beschouwingen die altijd na Prinsjesdag in de Tweede Kamer worden gehouden. Hij wil daarvoor in de plaats een nieuw debat over de asielproblematiek. Want er is volgens hem nu echt sprake van een noodsituatie. Dat heeft hij aan het ANP laten weten.

“De asielsituatie escaleert nu zeer snel. We moeten nu optreden, wachten op besluitvorming in Europa of vage plannen van dit kabinet zelf kan niet meer en is onverantwoord.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders 3100 per week nu!! Actie is nu meteen nodig, wachten kan echt niet meer. #grenzendicht https://t.co/OWvlWgVIK0

De beschouwingen staan voor woensdag en donderdag op de agenda, maar Wilders wil dan “opnieuw met spoed en urgentie debatteren met het kabinet over het nemen van onmiddellijke nationale maatregelen om de asielinstroom inclusief terroristen ertussen direct te stoppen.”

“Dat moet nu echt prioriteit hebben.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Het escaleert snel. En Rutte slaapt. Grenzen moeten NU dicht voor asielzoekers! #grenzendicht https://t.co/tOduJT4SeP

Het verzoek om uitstel moet in de Tweede Kamer bij een zogenoemde “regeling van werkzaamheden” worden ingediend. Dat kan dinsdag, of zelfs woensdag, nog net voor de beschouwingen beginnen.