Zal Serena ooit nog een Steffi worden?

Ongeloof en radeloosheid bij Serena Williams als Roberta Vinci haar uit de finale op Flushing Meadows houdt. Foto ANP / Jason Szenes

Vier op een rij had ze al, maar Serena Williams wilde meer: de beste ooit zijn. Te beginnen met vier grandslamtoernooien in één tennisjaar, zoals de legendarische Steffi Graf dat in 1988 als laatste deed.

Gisteravond moest Williams alleen nog even Roberta Vinci opzij schuiven in de halve finale van de US Open, maar dat liep even anders. Geen finale op Flushing Meadows en dus geen 22e grandslamtitel; een gedroomde evenaring van het record van Graf, die in mei 1999 haar reeks afsloot met winst in Parijs.

Waar de tennisliefhebber en daarmee de verzamelde pers in New York vooral van smulde, was de mogelijkheid om dat andere record van Steffi Graf te evenaren. Het is bijna dertig jaar geleden dat de Duitse een welhaast fabelachtige statistiek liet noteren: na de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon kon ze in de finale van de US Open de vier grandslams van 1988 in één tennisjaar veroveren:

De kans op die zogenoemde grandslam is Serena Williams vannacht niet gegund. Terwijl de weinig bekende Roberta Vinci en Flavia Pennetta vannacht in een Italiaanse finale uitmaken wie de US Open wint, mag Williams over twee weken 34 kaarsjes uitblazen. Steffi Graf was 30 toen ze haar laatste grandlamtoernooi won.

Bovendien stak Serena’s kwelgeest gisteravond weer eens de kop op. Grillig spel, sterke fases afgewisseld met een afwezige indruk op de baan. Graf wordt vaak herinnerd om haar inside-out forehand, voetenwerk en dodelijke slice-backhand. Maar bovenal was ze koel, kil zelfs. Methodisch en stoïcijns boekte ze haar successen.

Nog nooit won een tennisster ouder dan 33 een grandslamtoernooi. Serena zelf nam in juni het record over van Martina Navratilova, die in 1990 op diezelfde leeftijd Wimbledon nog eens op haar naam schreef. Wat vóór Serena spreekt is dat een nieuwe hemelbestormer in het vrouwentennis zich nog niet aandient.

Nummer 2 van de wereld Simona Halep (23) beleeft een prima seizoen, maar daarachter is het ‘good old’ Maria Sjarapova die de minst instabiele factor vormt tussen diverse inwisselbare, veelal Oost-Europese, speelsters. Die 22e grandslamtitel? Dat zit er heus nog in. Maar Steffi’s grandslam uit ’88? De inmiddels 46-jarige was niet van plan naar New York te komen om haar record geëvenaard te zien worden en zeer waarschijnlijk hoeft Fraulein Forehand daar ook nooit meer over na te denken.

Louis van gaal en de derby van het jaar

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is de North West Derby de grootste voetbalwedstrijd van Engeland. De rivaliteit tussen Liverpool en Manchester United is onaflatend en staat los van huidige rangen en standen.

Het is de El Clásico van Engeland en daarom ook nog wel eens treffend The Classic genoemd. Niet alleen een eeuwig gevecht tussen de meest succesvolle clubs van het land, nee het gaat dieper dan dat. Van oudsher heerst er al strijd om de belangrijkste stad van het noordwesten te zijn: al tijdens de industriële revolutie was het Liverpool met z’n havengebied versus de courage van Mancuniuns fabrieken.

Het zal Louis van Gaal worst zijn als hij vanmiddag Old Trafford betreedt: hij kan zich nu even niets veroorloven. Vijf verliespunten in vier duels, gebrek aan scorend vermogen en terugkerende verhalen van muitende sterspelers die het trainingsregime van ‘LVG’ de keel uit komt. Voor eigen publiek telt vandaag, in de wedstrijd van het jaar, louter winst. Hoewel, Louis van Gaal onder druk?

Twitter avatar HLNinEngeland Kristof Terreur Louis van Gaal. Priceless. #mufc http://t.co/ya6xfah0Uw

Grote vraag is of Anthony Martial, de ‘nieuwe Henry’, zijn debuut mag maken. De spits, die voor een bedrag dat kan oplopen tot 80 miljoen euro werd weggehaald bij AS Monaco, is pas negentien maar Van Gaal heeft in het verleden jonkies succesvol de arena in gestuurd. David Alaba, Xavi, Patrick Kluivert: tieners die debuteerden onder Van Gaal. De rest is geschiedenis.

En dan verder nog…

  • De finales van de US Open: geen Serena dus, maar vannacht wel Vinci versus Pennetta. En morgennacht het duel tussen de grootmeesters Novak Djokovic en Roger Federer.
  • Het WK wegracen gaat verder met de grand prix van San MArino. Op het circuit van Misano verdedigt oude baas Valentino Rossi zijn leiderspositie in het WK. Met nog zes races te gaan heeft Jorge Lorenzo al aangekondigd nu vol de aanval te openen op The Doctor.
  • Dit weekend wordt de KLM Open weer gehouden. Het golftoernooi in Zandvoort werd twee jaar geleden door Joost Luiten en hij wacht nog steeds op z’n eerste zege van het jaar.
  • Behalve Manchester-Liverpool staan ons nog twee reusachtige affiches te wachten dit weekend. Vanavond Atletico Madrid-Barcelona en morgen de derby della Madonnina tussen Inter en AC Milan.
    • Jules Seegers