Vries wat in, dan heb je Unox niet meer nodig

Een bord tomatensoep met balletjes en vermicelli, er zijn momenten in het leven waarop je naar niets anders verlangt dan dat. Maar dat zijn niet altijd dezelfde momenten als waarop je tijd en zin hebt om een pan soep te koken. Blik soep uit de kast trekken dan maar?

Kant- en-klare soep is minder lekker, minder gezond en al snel duurder. Onderstaande verse tomatensoep is per liter in elk geval goedkoper dan een blik Unox Stevige Tomatensoep, zelfs wanneer je de kosten voor gasverbruik of elektra meerekent – wat ik niet heb gedaan. Mijn kostenberekening is een grove schatting op basis van prijzen van de goedkoopste producten bij Albert Heijn. Wie naar de markt gaat of naar een andere supermarkt zal nog voordeliger uit zijn.

Tomaten zijn nu, in september, op zijn goedkoopst. Dit is dus het moment om een dubbele hoeveelheid soep te koken en in porties in te vriezen voor drukke, soepbehoeftige dagen. Dan heb je Unox niet meer nodig.

Verse tomatensoep met balletjes en vermicelli voor 2 liter soep:

30 ml olijfolie (0,10 euro) 1 flinke ui, grof gesneden (0,10 euro) 1 kilo rijpe (soep)tomaten, in stukken (2,00 euro) 1 teen knoflook, fijngehakt (0,03 euro) 1 laurierblaadje (0,06 euro) 1,3 liter hete bouillon van een blokje (0,30 euro) 150 g half-om-half gehakt (0,70 euro) 1 beschuit, verkruimeld (0,04 euro) ½ ei (0,10 euro) zout, peper en nootmuskaat (0,03 euro) 100 g vermicelli (0,07 euro)

Totaal: 3,53 euro voor 2 liter soep, of 1,77 euro per liter. (Een blik Unox Stevige Tomatensoep van 800 ml kost bij Albert Heijn 1,66 euro, ofwel 2,08 euro per liter.)

Verwarm de olie in een soeppan en voeg de ui toe, samen met een snufje zout. Laat de ui 15 minuten rustig fruiten, zodat hij zacht en zoet wordt, maar nauwelijks kleurt. Voeg de tomaten, knoflook en laurier toe, zet het vuur wat hoger tot de boel pruttelt en zet daarna weer laag. Laat nog eens een half uur sudderen. Schenk er de hete bouillon bij, laat opnieuw aan de kook komen en laat de soep nog een kwartier zachtjes koken. Kneed intussen het gehakt met de beschuit en het halve ei, zout, peper en nootmuskaat en draai er kleine balletjes van. Vis het laurierblaadje uit de soeppan en pureer de soep door een (roer)zeef of met een staafmixer. Doe hem terug in de pan en voeg de balletjes toe en verkruimel de vermicelli erboven. Laat nog 10 minuten zachtjes koken en maak de soep zo nodig verder op smaak met zout en peper.

    • Janneke Vreugdenhil