Tom in het rood: niet de bergen, maar chaos is Dumoulins grootste vijand

Nog één etappe scheidt Tom Dumoulin van een plaats tussen de grote Nederlandse wielerhelden. Want als hij vandaag zijn voorsprong vasthoudt, kan de overwinning in de Vuelta hem bijna niet meer ontgaan. Maar kan Dumoulin Fabio Aru nog een dag van zich afhouden?

Wielrenner Tom Dumoulin voor aanvang van de twintigste etappe van de Vuelta. Foto ANP / Robert Vos

Nog één etappe scheidt Tom Dumoulin van een plaats tussen de grote Nederlandse wielerhelden. Want als hij vandaag zijn kleine voorsprong vasthoudt, kan de overwinning in de Vuelta hem bijna niet meer ontgaan. Maar kan Dumoulin Fabio Aru nog een dag van zich afhouden? En waar zit het gevaar?

Meteen nadat de pas 24-jarige Dumoulin deze week de leiding in het algemeen klassement heroverde was al duidelijk dat de rit van vandaag de lastigste zou worden. Natuurlijk, de etappes van donderdag en gisteren waren ook niet gemakkelijk, maar vier bergen van de eerste categorie is een heel ander verhaal.

Foto Vuelta

Foto Vuelta

Twitter avatar GiantAlpecin Team Giant-Alpecin #LV2015 Stage 20 is about to get underway. #VamosTom http://t.co/JuLq1oGG4h

Oppassen voor afspraakjes

Toch zijn het niet zozeer de bergen, als wel de chaos die Dumoulin moet vrezen, zo verwacht NRC-wielerredacteur Maarten Scholten. Want voor je het weet heeft Aru een of twee renners in de kopgroep die op de slotklim als springplank kunnen dienen bij een ultieme ontsnappingspoging. Scholten:

“Dat hoeven dan niet eens teamgenoten te zijn, maar kunnen ook renners van andere teams zijn. Een vriend van Aru bijvoorbeeld. Dat is vaak een heel spel in het peloton. In zulke onoverzichtelijke situaties ligt het grootste gevaar. Want voor je het weet rijdt Aru weg en heeft hij iemand die hem kan helpen voorsprong op te bouwen.”

Daarnaast speelt mee dat Dumoulin zelf geen ploeg heeft die hem veilig door een bergetappe kan loodsen. Maar ook de Nederlander kan waarschijnlijk rekenen op steun elders uit het peloton. Eerder deze week liet Lotto-Jumbo al weten best een handje te willen toesteken en gisteravond kwam ook ploegbaas Oleg Tinkov van Tinkoff met een steunbetuiging.

Twitter avatar olegtinkov Oleg Tinkov @tinkoff_saxo Go tomorrow and help @GiantAlpecin ! Let Tom win! Fuck Astana and Katyusha for their Martirollo attack https://t.co/kiuypAB2jw
Twitter avatar MrFiestina Sr. Fiestina Today in #LAVUELTA ‘Friends of Dumoulin’ vs. ‘Friends of Aru’.
Hoy en #LAVUELTA ‘Amigos de Dumoulin’ contra ‘Amigos de Aru’.

“Dumoulin is ook wel heel geslepen in het spel. Daarin zie je dat hij écht een leider aan het worden is. Dus hij kan vandaag misschien ook wel wat organiseren, ook omdat de leider in de wedstrijd altijd vrienden heeft. Gisteren zag je dat toen MTN Qhubeka lang op kop reed – al zullen ze dat nooit hardop zeggen. Zo’n dienst betaal je dan later terug.”

‘Op klasse wint Dumoulin’

Maar mocht het spel nu mislukken en komt het aan op een tweestrijd tussen Aru en Dumoulin op de slotklim, dan hoeft de Nederlander volgens Scholten niet zo veel te vrezen:

“Als vandaag een 175-kilometer lange tijdrit over vier bergen was geweest dan had Dumoulin gewonnen. Want ook gisteren zag je hoe sterk hij rijdt en hoe fris hij nog oogt. Bij de concurrentie is het beste er wel van af.”

Een voorspelling durft Scholten vandaag dan ook wel aan. Hij denkt dat Dumoulin vandaag zijn rode trui kan behouden. En als hij een dag later de Vuelta wint, kan niemand daar iets op aanmerken, stelt Scholten. “Dan heeft de beste gewonnen.”

    • Joost Pijpker