Tijdloos model Linda Spierings

Foto Daan Brand

Ze was tweedejaarsstudent pedagogiek, toen ze werd gevraagd of ze mee wilde lopen in de eindexamenshow van de modeafdeling van de Utrechtse kunstacademie. „Ik kreeg er honderd gulden voor”, zegt Linda Spierings (56). „Daar moest ik met mijn andere baantjes een week voor werken.”

Zo begon de carrière van een van de eerste Nederlandse topmodellen. Spierings liep in 1981 mee in de allereerste Parijse show van Comme des Garçons, stond op de cover van de Amerikaanse Vogue („Daar moest lang over worden gepraat, omdat ik Indisch ben en dus een model met een kleurtje”) en poseerde voor beroemde fotografen als Peter Lindbergh en Arthur Elgort. Een reportage in de Franse Elle met de toen nog onbekende Azzedine Alaïa was het begin van een vriendschap met de ontwerper die tot de dag van vandaag duurt.

In Nederland kennen we haar vooral van de spectaculaire modereportages die ze in China en India in de jaren tachtig voor Avenue maakte met fotograaf Maarten Schets en stylist Frans Ankoné.

Ondanks haar succes stopte ze vroeg, op haar 27ste. „Ik heb altijd genoten van het werk, van het reizen, ik heb geweldige mensen ontmoet. Maar ik vond dat ik alles had meegemaakt, en ik wilde graag kinderen.”

Haar dochter en zoon zijn inmiddels volwassen. Spierings werkt tegenwoordig als vrijwilliger met geestelijk gehandicapte kinderen en tieners. Heel af en toe staat ze weer voor de camera, als het een project is waar ze zich goed bij voelt. Zoals de modeshoot in deze DeLUXE, met klassieke combinaties van gastredacteur Veronique Branquinho. „Zij maakt kleding die doordrongen is van dat typisch Vlaamse gevoel, dat teruggaat tot de Vlaamse meesters”, zegt ze. „Het is mode met persoonlijkheid. Je voelt je er mooi en sterk in.”