Stroomstootje remt misselijkheid na tollen

Foto Neurology

Wagenziek, zeeziek, luchtziek, ruimteziek. Bijna iedereen kan bewegingsziek worden als hij of zij maar lang genoeg op- en neer geschud en rondgedraaid wordt. Britse onderzoekers van het Imperial College in Londen hebben een nieuwe methode ontdekt die dit kan verhelpen. Met een kleine elektrische stroom op iemands hersenpan (transcraniële hersenstimulatie) lukt het om het moment van misselijk worden als gevolg van onnatuurlijke bewegingen uit te stellen (Neurology, 4 september).

Twintig gezonde vrijwilligers (helft man, helft vrouw) moesten plaatsnemen in een speciale stoel. Daarna werden ze onder een hoek van 18 graden rondgetold, totdat ze misselijk werden of hun maag gingen voelen. Deze proefopstelling had nog het meeste weg van zogeheten ‘spin-and-puke’ kermisattracties waarin inzittenden ook kantelende draaiingen ondergaan. Na de tolsessie mochten de deelnemers herstellen en een uur rust nemen voor de volgende begon.

Zoals verwacht was er een behoorlijke variatie in hoe snel de vrijwilligers misselijk werden. Gemiddeld rapporteren drie op de tien mensen last te hebben van bewegingsziekte, maar hier was de beweging zo extreem dat iedereen voor de bijl ging.

Door tijdens de draaisessie een kleine constante stroom van 1,5 milliampère van het linkeroor naar het linkerachterhoofd te laten lopen kan de neuronale activiteit van de onderliggende hersenschors worden onderdrukt. Dat resulteerde gemiddeld in 3,5 minuut uitstel van de opkomende misselijkheid. Ook herstelden de deelnemers sneller van hun malaise. Draaiden de onderzoekers de stroomkring om, resulterend in een stimulatie van de tussenliggende hersenschors, dan bleef een effect op bewegingsziekte uit.

Voor het bestrijden van bewegingsziekte bestaan nu alleen pillen die het braakcentrum in de hersenen onderdrukken. De Britten hopen op de komst van een klein elektrisch apparaatje, waarmee mensen zichzelf van hun bewegingsziekte kunnen verlossen.

    • Sander Voormolen