Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Saoedi-Arabië claimt 2,5 miljoen Syriërs te hebben opgevangen

Een Syrische vrouw die de grens met Jordanië heeft weten over te steken, wordt opgevangen door militairen.
Een Syrische vrouw die de grens met Jordanië heeft weten over te steken, wordt opgevangen door militairen. Foto: AP / Raad Adayleh

Saoedi-Arabië heeft voor het eerst gereageerd op de kritiek dat het land geen hulp biedt aan Syrische vluchtelingen. Een anonieme regeringsofficial heeft tegen het staatspersbureau SPA gezegd dat het land “al 2,5 miljoen Syriërs heeft opgevangen sinds de onrust in het land is begonnen”.

Volgens de official van het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet Saoedi-Arabië “de Syrische broers en zusters” niet als vluchtelingen en vangt het land hen niet op in kampen, “om hun waardigheid en veiligheid te bewaren”.

#Welcoming Syrian refugee

De laatste weken is in de Arabische wereld veel kritiek op het gebrek aan actie van Saoedi-Arabië en de andere rijke Golfstaten. Op Twitter werd de hashtag #Welcoming Syrian refugees is a Gulf duty door tienduizenden Arabische Twitteraars gedeeld.

De golfstaten werpen juist allemaal bureaucratische obstakels op om een toestroom van Syriërs te voorkomen, schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer eerder.

“Ze zijn bezorgd dat er onder de vluchtelingen ook leden van de Moslimbroederschap zijn, of moslimextremisten, die onder hun eigen bevolking voor onrust kunnen zorgen.”

“Niet te overtreffen”

Als Saoedi-Arabië inderdaad 2,5 miljoen heeft opgevangen, zou dat het hoogste aantal zijn van alle landen. Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 zijn zo’n 9 miljoen Syriërs gevlucht. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft Turkije het grootste deel daarvan opgevangen, momenteel zo’n 1,9 miljoen. Nog eens 2,1 miljoen zijn terechtgekomen in Egypte, Jordanië en Libanon.

Saoedi-Arabië biedt volgens de regeringsofficial ook hulp aan de omringende landen van Syrië, zoals Jordanië en Libanon, om de gevluchte Syriërs daar op te vangen. Gezinnen zouden in die landen worden geholpen om hun huur en andere eerste levensbehoeften te betalen. Tot en met maart zou al 700 miljoen dollar zijn vrijgemaakt voor onder meer voedsel, medische hulp en behuizing. De Saoedische official stelt tot slot:

“Hieruit blijkt duidelijk dat het Koninkrijk van Saoedi-Arabië de kar trekt wat betreft de hulp aan het Syrische volk. Het is moeilijk om deze inspanningen te overtreffen, en deze kunnen ook niet op enige manier in twijfel worden getrokken.”