Russische vliegtuigen met hulpgoederen aangekomen in Syrië

Russische vliegtuigen Foto EPA / Alejandro Ernesto

Twee Russische vliegtuigen met hulpgoederen zijn vandaag geland in de Syrische stad Latakia. In het bolwerk van de Syrische president Bashar al-Assad kwam 80 ton aan “humanitaire goederen” aan, waaronder benodigdheden voor een tentenkamp. Maar de vraag is of dat alles is.

Dat laat het Russische ministerie van defensie weten. Ook Syrische staatsmedia maakten gewag van de levering. Met de goederen moet een tentenkamp kunnen worden opgezet voor meer dan duizend mensen. Er werden onder meer bedden, matrassen, kookstellen en voedsel gebracht.

Wapenleveranties

Mogelijk komen er echter ook wapens tevoorschijn uit het vrachtruim, bedoeld voor het Syrische regeringsleger. Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft bevestigd dat de “humanitaire” vluchten ook wapens bevatten. Volgens de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon gaat de Russische inmenging verder en zijn er in Syrië al militairen bezig met het opzetten van een vliegbasis.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft eerder zijn zorgen uitgesproken over de toename van Russische activiteit in het door oorlog verscheurde Syrië. Met name de handelingen bij de luchtbasis van Latakia bezorgen hem hoofdbrekens. Washington vroeg de Bulgarije en Griekenland om Rusland de toegang tot hun luchtruim te ontzeggen.

Bondgenootschap

Moskou is een van de belangrijkste bondgenoten van Assad. Rusland steunt de president al sinds het begin van het Syrische conflict, waarbij in ruim 4 jaar tijd al meer dan 250.000 mensen om het leven zijn gekomen. Waarnemers houden de troepen die trouw zweren aan Assad verantwoordelijk voor het merendeel van de slachtoffers. Miljoenen mensen hebben hun huizen moeten ontvluchten.

Het Syrische regime staat er niet al te best voor in het conflict. Assad heeft afgelopen jaar flink terrein moeten prijsgeven aan rebellen. Het staatshoofd riep bondgenoten in juli nog op om meer mankrachten te sturen, omdat hij anders bang was posities te moeten opgeven. Die angst bleek gegrond. De Syrische krijgsmacht wordt onder meer bijgestaan door Iraanse militairen en strijders van het Libanese Hezbollah.

De VS zien de Russische bemoeienis als een van de aanjagers van het conflict. Het Kremlin houdt er een andere interpretatie op na. Lavrov riep andere landen op om Assad ook te helpen, zodat terreurgroep Islamitische Staat (IS) definitief kan worden verslagen. Moskou is tegen IS, maar neemt geen deel aan de internationale coalitie die de beweging bombardeert in Irak en Syrië.

    • Casper van der Veen