Rick Perry trekt zich terug als presidentskandidaat VS

Rick Perry kondigt aan dat hij de strijd staakt.
Rick Perry kondigt aan dat hij de strijd staakt. Foto Robert Cohen / St. Louis Post

De Republikeinse presidentskandidaat Rick Perry heeft zich teruggetrokken uit de strijd om het Amerikaanse presidentschap. De voormalig gouverneur van Texas heeft onvoldoende geld om zijn campagne te kunnen bekostigen, zo liet hij vannacht tijdens een toespraak in de Amerikaanse stad St. Louis weten.

Perry is een van de zeventien Republikeinen die een poging doet om president te worden. In de peilingen stond de 65-jarige Texaan eigenlijk al voortdurend op de onderste plaatsen. Perry is de eerste van de Republikeinse kandidaten die de strijd staakt. Hij zei daar vannacht over:

“We hebben hele goede kandidaten. Ik trek me nu daarom terug, omdat ik weet dat de partij in goede handen is.”

Ook in de aanloop naar de vorige presidentsverkiezingen in 2012 stelde Perry zich al kandidaat. Hij werd toen gezien als een grote kanshebber om de uiteindelijke kandidaat van de Republikeinen te worden. De Republikeinse partij besloot echter te kiezen voor Mitt Romney, die bij de verkiezingen verloor van president Obama.

Perry wilde bruggenbouwer worden

Dat Perry destijds niet werd verkozen had hij deels aan zichzelf te danken. Tijdens een tv-debat in 2011 blunderde hij door op een cruciaal moment zijn eigen plannen niet meer te herinneren. Hij zei dat hij drie federale ministeries wilde opheffen, maar kon er maar twee noemen.

Perry stelde zich in juni van dit jaar opnieuw kandidaat. Hij presenteerde zich als een bruggenbouwer die mensen samenbrengt en de economische groei aanjaagt. “We hebben een president nodig die boven de partijen staat en mensen met elkaar kan verbinden”, zo stelde hij toen op zijn campagnewebsite.

    • Joost Pijpker