Pennetta wint US Open en stopt met tennis

Flavia Pennetta in actie tijdens de match tegen Roberta Vinci.
Flavia Pennetta in actie tijdens de match tegen Roberta Vinci. Foto EPA / Justin Lane

De Italiaanse tennisster Flavia Pennetta heeft de US Open gewonnen. In de finale van het vierde grandslamtoernooi van het jaar versloeg ze zaterdag haar landgenote Roberta Vinci met 7-6 (4) 6-2. Nog geen tien minuten na haar zege maakte bekend met tennis te stoppen.

Na een zakelijk en afwachtend begin ontbrandde de eerste set na het eerste serviceverlies van Vinci. Ze werkte liefst zes breekkansen weg op 3-2, maar moest op de zevende capituleren. Vinci ging vervolgens aanvallender tennissen en dat hielp haar terug in de set. Ze maakte net iets meer slordige fouten dan Pennetta, maar had wel meer in te brengen tegen het beheerste spel van de nummer 26 van de plaatsingslijst. In de tiebreak moest Vinci echter toch haar meerdere erkennen in haar landgenote, die tot twee keer toe een minibreak pakte en die voorsprong niet uit handen gaf.

Even er niet helemaal bij

Vinci was vervolgens even van de leg en produceerde, buiten een geweldig dropshot, geen sterke ballen. Het resulteerde in een 2-0-voorsprong voor Pennetta, die het spel aan het begin van de tweede set dicteerde. De achterstand dwong Vinci om meer en meer risico te nemen, maar dat pakte vooral in het voordeel van Pennetta uit. Die bleef rustig en wachtte de kansen af. Bovendien profiteerde ze van de fouten van haar tegenstandster.

Vinci kende nog een korte opleving, maar Pennetta bleef overeind en verzilverde met een overtuigende winner langs de lijn haar eerste matchpoint. Voor Pennetta was het de eerste zege in een grandslamtoernooi.

Stoppen

Direct na de wedstrijd kondigde Pennetta aan dat ze stopte met tennis. De 33-jarige tennisster wist al een maand voor het toernooi dat ze zou stoppen met haar sport. Ze zei:

“Ik had dit besluit al genomen. Ik heb afgelopen jaar nagedacht over wat ik wil doen. Soms kan ik de passie niet meer opbrengen om toernooien te spelen en daarin te investeren.”

Pennetta verraste het publiek volledig tijdens de huldigingsceremonie na de Italiaanse finale, waarin ze landgenote Roberta Vinci versloeg. “En daar komt ze nu mee”, reageerde de lachende Vinci, een goede vriendin van Pennetta. Die vertelde vlak voor de bekendmaking van het opmerkelijke einde van haar carrière heel rustig dat ze “voorafgaand aan het toernooi nooit had gedacht zo ver te komen”. Pennetta:

“Dit is een verrassing, ook voor mij. Dit is één van mijn favoriete toernooien, het is een droom die uitkomt. Het is fijn om tegen een goede vriendin te kunnen spelen. We kennen elkaar al een eeuwigheid, we gaan vaak met elkaar om en spelen vaak samen. Je zou er een boek over kunnen schrijven”

Pennetta omhelsde Vinci meerdere malen tijdens het bekendmaken van haar afscheid. Vinci antwoordde:

“Ik ben heel blij voor Flavia”, zei ook Vinci, die direct na de laatste slagen op een stoel naast haar vriendin ging zitten, om samen te kletsen en te lachen. Vinci toonde zich de best mogelijke verliezer, trots als ze was op Pennetta. ,,Ik probeerde mijn beste te doen, maar zij was heel goed vandaag. Gefeliciteerd.”

(ANP)