Orban wil buurlanden Syrië geld geven voor opvang vluchtelingen

De Hongaarse president Viktor Orban op een foto van vorige week. Foto EPA / Filip Singer

De Hongaarse premier Viktor Orban wil dat Brussel drie miljard euro vrijmaakt voor de opvang van vluchtelingen in de landen rondom Syrië. Een voorstel daarvoor wil Orban maandag voorleggen aan de andere lidstaten, zo meldt hij vandaag in een vraaggesprek met de Duitse krant Bild.

Het Europese geld is bedoeld voor landen zoals Turkije, Libanon en Jordanië, zodat die de enorme stroom aan Syrische vluchtelingen beter kunnen opvangen. Dat moet voorkomen dat ze naar Europa komen. Orban zegt daarover:

“We kunnen landen zoals Turkije nu niet teleurstellen en we mogen daarbij ook niet gierig zijn.”

Een deel van die drie miljard euro moet bijgedragen worden door de EU-landen, zo stelt Orban voor. Hij wil dat lidstaten één procent meer overmaken naar Brussel en de Europese Unie de uitgaven juist met een procent verlaagt. En als er meer geld nodig is, dan moet het bedrag verder worden verhoogd, “totdat de vluchtelingenstroom opdroogt”.

‘Syriërs willen Duits leven’

Volgens Orban leven de Europese leiders in “een droomwereld”, omdat ze de vluchtelingen ook in Europa willen opnemen. Hij zegt:

“Ze hebben geen idee van het gevaar dat de vluchtelingen voor ons betekenen. En ze snappen ook niets over de omvang van het probleem. We hebben het over tientallen miljoenen mensen. Het aanbod is eindeloos: Pakistan, Bangladesh, Mali, Ethiopië, Nigeria. Als we iedereen zouden aannemen, gaat Europa ten gronde.”

Orban is van mening dat de vluchtelingen die nu naar Europa komen niet vluchten vanwege hun veiligheid, maar op zoek zijn naar een beter leven. Ze willen volgens hem een “Duits leven, misschien een Zweeds leven”, aldus de Hongaarse premier. Om die reden wil Orban dan ook de grens met Servië sluiten.

Ook VVD pleit voor opvang in de regio

Hongarije is niet de enige die er voor pleit om vluchtelingen in de regio op te vangen. Ook de Kamerfractie van de VVD vindt dat er meer en betere opvang in de landen rondom Syrië moet komen. En als er daar eenmaal “veilige havens” zijn, moet het asielrecht van bijvoorbeeld Syriërs komen te vervallen, zo bepleitte fractievoorzitter Halbe Zijlstra deze week.

De VVD staat daarmee recht tegenover coalitiepartner PvdA, die juist vluchtelingen in Europa wil opvangen, eerlijk verspreid over alle lidstaten. Beide partijen sloten een compromis: Nederland is bereid asielzoekers met een vaste verdeelsleutel over EU-lidstaten te spreiden maar stelde de voorwaarde dat vluchtelingen alleen welkom zijn in Europa als ze eerst dicht bij huis worden opgevangen en geregistreerd.

    • Joost Pijpker