Na 33 partijen breekt Serena

Twee zeges was ze verwijderd van seizoensslam. Ineens is het voorbij voor Serena Williams.

Serena Williams zijgt ineen tijdens haar halvefinalepartij, die ze verloor van de Italiaanse Roberta Vinci. Lucas Jackson/Reuters

De verwoestende nederlaag kwam toch nog, zo dicht bij het bereiken van de buitengewone ‘seizoensslam’: het winnen van alle vier grandslamtoernooien in één kalenderjaar. Serena Williams, de heerser in het vrouwentennis, struikelde in de halve finale van de US Open over de ervaren Italiaanse Roberta Vinci (32). Williams verloor na een intense knokpartij: 6-2, 4-6 en 4-6.

En zo blijft Steffi Graf voorlopig de laatste tennisster die het lukte om de seizoensslam te volmaken – de Duitse volbracht het kunststukje in 1988.

Een wrange constatering voor Williams. Over twee weken wordt de Amerikaanse powerspeelster 34, dit was de ultieme kans om toe te slaan. Haar overmacht is groots dit seizoen, ze had tot vrijdag een ongeslagen reeks van 33 wedstrijden op grandslamtoernooien. Het is de vraag of ze zich volgend jaar opnieuw kan opladen voor het najagen van een seizoensslam.

Twee zeges had ze nog nodig in New York om Graf te evenaren. Vinci leek de ideale loting in de halve finale: de nummer 43 van de wereld, die voor het eerst in de halve eindstrijd van een grandslamtoernooi stond – en Williams won eerder vier keer simpel.

Maar Williams was labiel (veertig ongedwongen fouten versus twintig van Vinci), zoals vaker dit jaar op jacht naar de seizoensslam. In dat opzicht komt de uitschakeling niet als een totale verrassing, Williams wankelde herhaaldelijk door het jaar heen.

Een grillig gevecht tegen Victoria Azarenka op een zaterdagavond op Roland Garros. Williams wordt in de hoeken gedreven door de Wit-Russische, maar schreeuwend en vechtend kantelt ze de wedstrijd. Een week later wint ze Roland Garros.

Een maand later, tegen de Britse Heather Watson, een opgewonden vrijdagavond op Wimbledon. Twee punten is de thuisspeelster weg van een superstunt. Williams grijpt haar laatste kans, doorstaat de beproeving en wint acht dagen later Wimbledon.

Typische Serena Willams-partijen: zodra ze de nederlaag in de ogen kijkt, komt de oervechter in haar boven. Maar tegen Vinci kwam het kantelmoment niet. „Ze speelde het beste tennis in haar carrière”, zei Williams over Vinci. De Italiaanse staat zaterdag in de finale tegen haar 33-jarige landgenote Flavia Pennetta, die won van de Roemeense Simona Halep: 6-1 en 6-3.