Rutte geeft Wester het podium

Premier Rutte nodigde vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraadRTL-journalist Frits Wester uit gelekte stukken uit de Miljoenennota voor te lezen. MARTIJN BEEKMAN/ANP

Een opzij stappende premier en een televisiejournalist die de net uitgelekte communicatiestrategie voor de komende Prinsjesdag voordraagt. Een uitzonderlijke rolverwisseling vond vrijdag plaats vrijdag bij de wekelijkse persconferentie van minister-president Rutte . „Ik wil best even vertellen wat u volgende week gaat zeggen”, zei RTL-journalist Frits Wester, waarna hij door de premier achter het katheder werd uitgenodigd.

Adagium voor het kabinet, volgens Wester? Nuchter blijven ondanks de economische groei, zeker gezien de onrust in het buitenland en we moeten ons voorbereiden op meer vluchtelingen.

„Verstandige boodschappen”, zei een lachende Rutte terwijl hij zijn plek weer innam en het waarom van een communicatieplan uitlegde.

Rutte verborg zijn ergernissen over het jaarlijkse lekken rond de Miljoenennota overigens niet. De voorbereide boodschappen van het kabinet zullen volgende week minder serieus worden genomen, is de vrees.