Kijken: Amerikaanse tennisser hardhandig gearresteerd door politie

Foto: EPA / NYPD

Elk jaar worden er in New York tienduizenden mensen onterecht aangehouden. Deze week kreeg deze statistiek een gezicht, toen de voormalige tennisser James Blake hardhandig door een politieagent naar de grond werd gewerkt. De politie heeft de bewakingsbeelden nu vrijgegeven.

In de video is te zien dat Blake, de voormalige nummer vier van de wereld die in 2013 is gestopt, voor een hotel staat te wachten op zijn taxi naar het Flushing Meadows-tennispark. Daar wilde hij een wedstrijd van de US Open die deze week wordt gespeeld bekijken. En dan rent een politieagent in burger op hem af:

De politieman zou Blake hebben verwisseld met een verdachte die met valse creditcards online spullen zou hebben gekocht, die bij het hotel bezorgd zouden gaan worden. Blake zou erg hebben geleken op de verdachte. “Het lijken wel tweelingen.”

Geschrokken

Blake hield aan de wel erg hardhandige arrestatie blauwe plekken over op zijn benen en een snee in zijn elleboog. Bovenal zegt hij geschrokken te zijn van de harde aanpak. Hij werd in totaal 15 minuten vastgehouden, voordat duidelijk werd dat de politie de verkeerde man te pakken had.

Tegen ABC vertelde Blake eerder deze week dat hij in eerste instantie dacht dat een jeugdvriend op hem afliep, die hem een ‘bearhug’ wilde geven. Hij is blij dat hij vervolgens geen weerstand bood tegen de arrestatie.

“Als ik mijn armen omhoog had gedaan, weet ik niet wat er gebeurd was.”

Om aandacht te vragen voor het probleem van onterechte en hardhandige arrestaties, zegt Blake nu de publiciteit te hebben gezocht.

“Heel veel mensen hebben geen mogelijkheid om zich te laten horen. Gelukkig heb ik die stem wel, om te laten zien dat dit veel te vaak gebeurt (..) Ik wil graag een uitleg waarom ze zo gehandeld hebben, omdat ik vind dat iedereen verantwoording moet afleggen voor zijn daden, ook de politie.”

De agent die de arrestatie uitvoerde, is tijdelijk achter het bureau gezet. De politie doet onderzoek naar het incident. Politiecommissaris William Bratton heeft zijn excuses aangeboden aan Blake.

Bekijk het gehele interview met ABC:

    • Eva Smal