Kabinet Egypte dient ontslag in - geeft geen verklaring

Premier Mehleb tijdens een toespraak vorig jaar.
Premier Mehleb tijdens een toespraak vorig jaar. Foto EPA

Na amper een jaar aan de macht heeft de Egyptische regering vandaag haar ontslag ingediend. Wel blijft het kabinet aan totdat er vervanging is gevonden, zo schrijft president Abdel Fattah al-Sisi volgens persbureau Reuters. Een reden voor het aftreden van het kabinet gaf Sisi niet.

Het besluit van premier Ibrahim Mehleb en zijn ministers komt amper een week nadat de minister van landbouw werd gearresteerd vanwege corruptie. Mehleb werd in juni vorig jaar benoemd als premier en voerde in maart nog enkele wijzigingen door. Vandaag bood hij zijn ontslag aan bij Sisi.

Bronnen bij de regering die anoniem wensten te blijven vertelden aan persbureau AP dat Sisi het handelen van de regering “onbevredigend” vond. De afgelopen weken beschuldigden Egyptische media de ministerploeg van incompetentie en van een totale onwetendheid van wat er speelt onder de bevolking. De kritiek ging gepaard met loftuitingen aan Sisi.

Al lang onrustig in Egypte

In Egypte is het bestuurlijk gezien al lange tijd onrustig. Nadat dictator Hosni Mubarak in de Arabische Lente van 2011 werd afgezet vonden er voor het eerst verkiezingen plaats. Maar de president die daar werd verkozen, Moslimbroeder Mohammed Morsi, werd twee jaar later afgezet door de toenmalige legerleider Sisi.

Meteen na zijn verkiezing verklaarde de nieuwe president – die met een overweldigende meerderheid van 96,9 procent van de stemmen aan de macht kwam – de Moslimbroederschap de oorlog. De beweging wordt nu beschouwd als een terroristische organisatie en duizenden leden werden sindsdien gearresteerd.