Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Jeremy Corbyn nieuwe leider van de Britse Labour-partij

Corbyn bij aankomst vanochtend op het congres.
Corbyn bij aankomst vanochtend op het congres. Foto: Reuter / Neil Hall

Jeremy Corbyn is zoals verwacht verkozen tot nieuwe leider van Labour in Groot-Brittannië. In de eerste stemronde wist de binnen zijn eigen partij niet onomstreden openlijke socialist 59,5 procent van de stemmen voor zich te winnen.

De uitslag werd zojuist bekendgemaakt op het partijcongres van Labour.

Twitter avatar UKLabour The Labour Party JUST ANNOUNCED: Jeremy Corbyn is the new Leader of the Labour Party #labourleadership http://t.co/7KgPRH2EF6

De 66-jarige Corbyn won de verkiezingen met een straatlengte voorsprong op de drie andere, veel gematigdere kandidaten (allen veertigers).

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Jeremy Corbyn wint, meteen na een ronde: 59% stemmen (nr 2 Andy Burnham 19%)
Twitter avatar BBCNewsGraphics BBC News Graphics Results of Labour leadership election - won in first round by Jeremy Corbyn http://t.co/BVFL2D69eg

Dit terwijl Corbyn door zijn Lagerhuis-collega’s als ‘excuustruus’ was toegelaten tot de laatste vier, schreef NRC-correspondent Titia Ketelaar eerder. Corbyn werd toegelaten omdat het geluid van socialistisch links na de desastreus verlopen verkiezingen in mei, waarna partijleider Ed Miliband opstapte, ook gehoord diende te worden.

Afgelopen weken werd duidelijk dat Corbyn veruit favoriet was onder de Labour-leden. Door partijprominenten werd de afgelopen weken de vrees geuit dat Labour nu zal veranderen in een radicaal-linkse partij, naar voorbeeld van het Griekse Syriza.

Bekijk de acceptatiespeech van Corbyn:

Lees het verhaal van Titia Ketelaar over de uitverkiezing vandaag: En nu moet Jeremy Corbyn de wonden gaan helen