In beeld

In Rusland mag je stemmen op Poetin of Poetin. Behalve in Kostroma

Bij lokale verkiezingen in Rusland, zondag, kunnen de meeste Russen kiezen tussen de partij van Poetin en de partij van Poetin. In één uithoek doet de oppositie mee: Kostroma. Correspondent Steven Derix bezocht het stadje samen met fotograaf Konstantin Salomatin.

Lees het hele verslag van Derix in NRC Handelsblad vandaag: Provocateurs en neppartijen.

Oppositeleider Ilja Jasjin tijdens zijn campagne in gesprek met kiezers. Staat hier echt een boze burger? Of wordt het optreden verstoord door een agent provocateur, in dienst van het Kremlin? „U roept maar wat”, schreeuwt de vrouw. „Maar wat voor oplossingen heeft u nu eigenlijk?”
Konstantin Salomatin Ilya Yashin election campaign. He meets the voters.
De binnenstad van Kostroma. Het schilderachtige stadje ligt zo’n 350 kilometer ten noordoosten van Moskou. Kostroma is de enige oblast waar de ‘Democratische Coalitie’ van Aleksej Navalny, een van de weinige echte oppositiepartijen van het land, mag meedoen aan de lokale verkiezingen. In de sociale media circuleren oproepen aan de liberale intelligentsia in Moskou om af te reizen naar de provincie.
Konstantin Salomatin
De werkelijkheid van de verkiezingscampagne is iets minder meeslepend. Tussen de grauwe betonnen flats heeft oppositiepartij RPR Parnas een twintigtal witte klapstoeltjes neergezet.
Konstantin Salomatin
Er zijn blauwe paraplu’s tegen de regen, en er zijn rode plaids om jezelf warm te houden.
Konstantin Salomatin
Toch zit er na een half uur slechts een handjevol toehoorders. Lijsttrekker Ilja Jasjin kan ze allemaal een hand geven voordat hij aan zijn toespraak begint. „Hallo ik ben Ilja.”
Konstantin Salomatin Russia, Kostroma town. Ilya Yashin election campaign. He meets the voters. Waiting for Yashin. Mikhail Konev, parties activist, invites people to join the meeting and helps them.
Op het kantoor van RPR-PARNAS. Jasjin is bekend in Moskou, maar niet in Kostroma. Wij zijn lijst vijftien, de laatste op het formulier. U gaat gewoon de hele lijst af, en dan vindt u ons vanzelf.”
Konstantin Salomatin
De woonomstandigheden zijn een centraal punt in de campagne van RPR Parnas. Jasjin heeft werkbezoeken afgelegd, vergezeld van juristen en technische experts. Maar aan de Kommoenarovstraat heeft de oppositie niet veel indruk gemaakt. „Ze zijn hier langs geweest”, vertelt Olga (60). „Ze hebben zich vrolijk gemaakt over hoe we hier leven, ze hebben foto’s gemaakt en zijn weer vertrokken.”
Konstantin Salomatin
Ook Natalja woont in de vervallen flat. Ze wil dat graag laten zien aan Jasjin. De gemeenschappelijke keuken, waar de twee elektrische kookplaten onlangs zijn gejat. De wasruimte, waar het plafond van ellende naar beneden komt.
Konstantin Salomatin
Zulke panden zijn er overal in Kostroma, vertellen de vrouwen. Elk jaar gaan de woonlasten omhoog. Maar Natalja, Galina en Olga kunnen zich niet herinneren dat er ooit ook maar één reparatie is uitgevoerd.
Konstantin Salomatin
Dit zijn de portretten van bewoonster Olga, en haar overleden man.
Konstantin Salomatin
Olga „Ik liet hem de keuken zien. Maar hij stond daar maar wat te glimlachen. Een jongetje is het. Voor al onze problemen hier is hij veel te jong.”
Konstantin Salomatin
Tante Poelja in de wasruimte
Konstantin Salomatin
Galina Koevajeva (54) gaat niet stemmen. „Alle politici belazeren de boel. Wij geloven alleen in Poetin. Als hij de zaak in handen zou nemen, dan zou het zo zijn opgelost. Maar zijn invloed reikt niet tot Kostroma.” Haar ogen beginnen te glanzen. „Maar ik heb gehoord dat hij ons mogelijk een bezoek gaat brengen.”
Konstantin Salomatin