Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

‘Gemiddelde wachttijd huurwoning bedraagt 8 jaar’

Een huurwoning in Zoetermeer.
Een huurwoning in Zoetermeer. Foto ANP / Lex van Lieshout

Mensen die staan ingeschreven voor een sociale huurwoning via Woningnet, de grootste aanbieder in Nederland, moeten gemiddeld ruim acht jaar wachten. Dat blijkt uit onderzoek dat RTL Nieuws deed. Verwacht wordt dat de wachttijden de komende jaren nog verder toenemen.

De ranglijst van de wachttijden is op de website van RTL te bekijken. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer legt uit waarom de problemen voorlopig zullen aanhouden:

“We bouwen veel te weinig. We hebben een tekort aan sociale huurwoningen. Het aanbod stijgt nauwelijks, terwijl de vraag toeneemt. Zeker nu er meer asielzoekers komen en weinig mensen doorstromen van huur naar koop. Als er niets gebeurt, zullen tekort en wachttijd alleen maar oplopen.”

In Purmerend waren de wachttijden uitzonderlijk lang. Mensen stonden gemiddeld 21 jaar op een lijst voor ze een sociale huurwoning konden betrekken, sinds 1994 al dus. In Nieuw Lekkerland (Zuid-Holland) waren personen het snelst aan de beurt. Zij hoefden slechts drie jaar te wachten.