Federer plaatst zich voor finale US Open, speelt tegen Djokovic

Roger Federer tijdens zijn partij in de halve finales van de US Open. Foto EPA / Andrew Gombert

Roger Federer heeft zich vannacht voor de 26ste keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale in een grandslamtoernooi. De Zwitser rekende in de halve eindstrijd van de US Open af met zijn landgenoot Stan Wawrinka. In de finale speelt Federer tegen Novak Djokovic, die eerder simpel won van Marin Cilic.

Wawrinka. De nummer twee van de wereld won zijn partij in drie sets: 6-4, 6-3 en 6-1. Djokovic won zo mogelijk nog simpeler. Hij versloeg Cilic, de winnaar van vorig jaar, met 6-0, 6-1 en 6-2.

Federer kan in New York nu op jacht naar zijn achttiende grandslamtitel. De Zwitser was vijf keer eerder de beste in het tennistoernooi op Flushing Meadows. De laatste keer dat Federer in de finale van de US Open stond was in 2009. Toen verloor Federer in vijf sets van de Argentijn Juan Martin del Potro.

Veertiende partij tussen beiden

Voor Novak Djokovic is het de achttiende keer dat hij een grandslamfinale speelt. De Serviër stond op de US Open al vijf keer eerder in de eindstrijd. Daarvan won hij er slechts één, in 2011 tegen Rafael Nadal. Vorig jaar kwamen Federer en Djokovic in New York allebei tot in de halve finales.

De finale van zondag is de veertiende keer dat Federer en Djokovic elkaar treffen in een grandslamtoernooi. Van de eerdere partijen won de Zwitser er zes en Djokovic zeven.

    • Joost Pijpker