Eredivisie: AZ boekt eerste winst, Ajax gelijk tegen Twente

AZ heeft vandaag voor de eerste keer dit seizoen in de eredivisie gewonnen, tegen de Graafschap. In Kerkrade kwamen Roda JC en NEC beide niet tot scoren. Ook Ajax speelde gelijk, tegen FC Twente (2-2).

AZ-speler Markus Henriksen
AZ-speler Markus Henriksen Foto ANP / Ed van de Pol

AZ heeft vandaag voor de eerste keer dit seizoen in de eredivisie gewonnen. De ploeg van trainer John van den Brom zegevierde met 3-1 bij hekkensluiter De Graafschap, dat nog altijd op het eerste punt wacht. In Kerkrade kwamen Roda JC en NEC beide niet tot scoren. Ook Ajax speelde gelijk, tegen FC Twente (2-2). Cambuur was met tien man totaal kansloos tegen PSV, dat de Friese ploeg met 0-6 van de mat tikte.

De Graafschap - AZ: 1-3

Van den Brom had na de smadelijke thuisnederlaag eind vorige maand tegen Roda JC (0-1) zijn basisteam op liefst vijf plaatsen gewijzigd. Derrick Luckassen, Robert Mühren, Dabney dos Santos en Thom Haye moesten op de Vijverberg op de bank beginnen, Ridgeciano Haps was niet beschikbaar na een operatie aan zijn amandelen. Verdediger Rajko Brezancic en aanvaller Alireza Jahanbakhsh maakten hun debuut in de Alkmaarse hoofdmacht. Ook Mattias Johansson, Joris van Overeem en Vincent Janssen mochten het van Van den Brom vanaf de aftrap weer eens laten zien.

Alle wijzigingen leken AZ goed te doen. De Alkmaarse ploeg had een flink overwicht in de eerste helft, maar verzuimde het surplus aan aanvalskracht goed in de stand tot uitdrukking te brengen. Alleen Brezancic kwam in het aanhoudende offensief tot scoren met een afstandsschot, dat door aanvoerder Robin Pröpper van De Graafschap met zijn knie ruimschoots van richting werd veranderd (0-1). Vooral door bekwaam keeperswerk van Hidde Jurjus bleef de thuisploeg nadien een grotere achterstand bespaard. Met name van nieuwkomer Jahanbakhsh (ex-NEC) ging bij AZ veel dreiging uit. Hij schoot in de beginfase uit een vrije trap op de lat.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ 13. GOAL! Brezancic knalt AZ op 0-1! #AZ #graaz http://t.co/M6pOOhnPis

De Graafschap moest het voornamelijk van counters hebben. Na een kwartier was Nathaniel Will met een solo al dicht bij de gelijkmaker, die hij vlak voor rust alsnog produceerde met een schitterend schot in de bovenhoek (1-1).

Na de pauze drong De Graafschap even sterk aan. Nathan Kabasele en Alexander Bannink lieten echter goede kansen liggen, waarna Henriksen met een kopbal en een diagonale schuiver het duel besliste: 1-3. AZ kan daardoor met enig vertrouwen komende week naar Servië reizen voor de groepswedstrijd tegen Partizan in de Europa League.

Roda JC - NEC: 0-0

Roda JC en NEC waren voor de zomer door het dolle heen dat ze na een jaar Jupiler League weer terug waren in de eredivisie. Maar scoren lukt beide ploegen tot nu toe maar moeilijk in het nieuwe seizoen. Ook in het onderlinge treffen lukte het niet, het duel in Kerkrade eindigde vanavond in 0-0.

Roda scoorde tot nu toe vijf keer in vijf duels, NEC moest het tot nu toe doen met twee treffers. Geen statistieken om over naar huis te schrijven. Anderzijds blijft Roda JC ook na het doelpuntloze gelijkspel wel voorlopig in de bovenste regionen van de eredivisie

Het spel van het elftal uit Kerkrade past echter niet bij dat van een subtopper. Net als de spelers van NEC waren de mannen van Darije Kalezic slordig in hun spel. Bovendien lieten ze het tempo in de wedstrijd soms behoorlijk zakken. Een pluspunt is echter het opportunistische spel van de formatie van Kalezic. De ploeg creëerde veel meer kansen dan NEC, het lukte alleen niet om doelman Hannes Halldórsson te passeren. De IJslandse doelman, plaaggeest van het Nederlands elftal, moest slechts één keer lossen. Edwin Gyasi dacht te profiteren, maar deed dat terwijl hij ruim buitenspel stond.

De beste kansen in de wedstrijd waren echter voor NEC. Al na twee minuten spelen schoot Navarone Foor op de paal, nadat de verdediging hem helemaal vrij had gelaten. In de tweede helft had Venezolaan Christian Santos alle kans om te scoren. Doelman Benjamin van Leer kreeg een voorzet van de Brit Todd Kane niet onder controle en had alle geluk dat Santos, die omviel in het strafschopgebied, slechts met de toppen van zijn tenen de bal richting het doel kon sturen.

NEC kon het gelijkspel overigens ook hebben, wat betreft de ranglijst. NEC is vooralsnog een keurige middenmoter, zo kort na de promotie naar de eredivisie.

FC Twente - Ajax: 2-2

Met passie en strijd heeft FC Twente vanavond Ajax op een gelijkspel gehouden. Het vernieuwde elftal van interim-trainer René Hake verraste de bezoekers uit de hoofdstad tot twee keer toe na een slim genomen hoekschop, maar ontbrak het in de slotfase aan kracht om de voorsprong van 2-0 te verdedigen. Daardoor pakte de ongeslagen koploper nog een puntje in Enschede (2-2).

Het gelijkspel was toch een opsteker voor Hake, de tijdelijke vervanger van de ontslagen Alfred Schreuder. De doorgeschoven assistent-coach schuwde geen rigoureuze beslissingen. Zo durfde hij het aan doelman Nick Marsman te passeren voor Joël Drommel. Het achttienjarige talent draagt pas vier jaar keepershandschoenen. Daarvoor was hij nog veldspeler bij Almere City. Jerson Cabral heeft na de trainerswissel ook weer toekomst. Hij mocht afgelopen zomer nog vertrekken, maar startte tegen Ajax als rechtsbuiten.

FC Twente voetbalde onder de interim-trainer zoals het publiek dat wil. De fans zagen de smeekbede om passie en strijd verhoord. Meegenomen was ook dat Ajax de openingstreffer al snel cadeau gaf. Hakim Ziyech mocht na twintig minuten een hoekschop nemen en vond met een lage trap de vrijstaande Felipe Gutiérrez. De Chileen had alle tijd om doelman Jasper Cillessen voor het eerst dit seizoen in de eredivisie te passeren. Ook de tweede treffer even na rust kwam voort uit een hoekschop. De spelers van Ajax zagen te laat dat Cabral en Ziyech snel een corner namen. Daarna kreeg Nemanja Gudelj de bal op zijn arm, wat de thuisclub een strafschop opleverde. Ziyech fopte doelman Cillessen op een manier waarmee de Tsjech Antonin Panenka eeuwige roem vergaarde.

Twitter avatar fctwente FC Twente Gelijkspel tegen koploper Ajax, spelers bedanken het publiek in De Veste. #tweaja #fctwente http://t.co/naxa0hGajk

Ajax slaagde er lang onvoldoende in de debuterende doelman Drommel te testen. Dat kwam onder meer omdat Arek Milik zich als spits niet kon onderscheiden. Trainer Frank de Boer verloor na de tweede treffer van FC Twente zijn geduld met de Pool. Hij wisselde hem voor Viktor Fischer en posteerde middenvelder Davy Klaassen in de punt van de aanval. Fischer stond negen minuten op het veld toen hij op aangeven van Riechedly Bazoer voor 2-1 zorgde. FC Twente wankelde na die treffer en zag Drommel zijn eerste foutjes van de wedstrijd maken. De keeper ontsnapte aanvankelijk, maar dook na 82 minuten wild richting de benen van de ingevallen Yaya Sanogo, die gretig naar de grond ging. Gudelj behoedde Ajax vanaf elf meter voor een dreigende nederlaag.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax 90+4. Afgelopen. #Ajax 2-0 achter, maar toch met een punt weer richting Amsterdam. #tweaja http://t.co/jlXE8xt0iF

SC Cambuur - PSV: 0-6

Met dank aan scheidsrechter Kevin Blom heeft PSV een rustige avond gehad in Leeuwarden tegen SC Cambuur (6-0). Blom bestrafte een handsbal van Sander van de Streek in het Friese strafschopgebied in de achtste minuut met een penalty en een rode kaart en de wedstrijd was over. Luuk de Jong benutte de strafschop en PSV kon het duel tegen tien Friezen eenvoudig uitspelen als voorbereiding op het treffen met Manchester United in de eerste groepswedstrijd van de Champions League, komende dinsdag.

SC Cambuur dat nog maar een puntje pakte in de eerste vier speelronden had niks te verliezen tegen de regerend landskampioen en zo begon de ploeg van trainer Henk de Jong ook aan de wedstrijd. Het overwicht was in de eerste minuten voor de strijdlustige Friezen die in de eerste vijf minuten al drie keer dicht bij een score kwamen met de grootste kans na een halve minuut voor de debuterende 20-jarige Tsjechische middenvelder Dominik Masek.

Het beslissende moment van de wedstrijd was de handsbal. Een hard en lastig te ontwijken schot van Andrés Guardado raakte Sander van de Streek. Blom wees resoluut naar de stip. De scheidsrechter die eerder dit seizoen ook al onder vuur lag vanwege een rode kaart voor Feyenoorder Rick Karsdorp trok ook het rood voor de middenvelder van SC Cambuur.

De scheidsrechter bleef de hele wedstrijd doelwit van kwetsende en cynische spreekkoren van het Friese publiek. Een oproep van de stadionspeaker uit naam van de directie, spelers en trainers maakte geen indruk op de aanhang van de thuisclub maar Blom liet doorspelen.

Ook de spelers van SC Cambuur wisten zich niet snel genoeg te herpakken na de omstreden beslissing en binnen drie minuten maakte Luuk de Jong met het hoofd zijn tweede. Op slag van rust maakte de PSV-spits zijn eerste loepzuivere hattrick in Eindhovense dienst compleet.

De ongelukkige keeper Harm Zeinstra die na een slechte beurt van doelman Leonard Nienhuis tegen Vitesse (4-1) de voorkeur had gekregen moest na rust nog drie keer de bal uit het net rapen. Davy Pröpper maakte zijn eerste goal voor PSV, invaller Jürgen Locadia scoorde twee keer.

PSV nestelt zich door de zege weer in de top van de eredivisie. SC Cambuur wacht na vijf speelronden nog op de eerste overwinning en heeft nog maar één punt.

PEC Zwolle - Excelsior: 3-0

Uitgerekend tegen de club waarbij hij naam maakte als doelpuntenmachine, vierde Lars Veldwijk vandaag zijn eerste ‘hattrick’ in de eredivisie. De spits bezorgde PEC Zwolle met drie doelpunten de winst op Excelsior: 3-0. Veldwijk had slechts een uurtje nodig om zijn oude club te vellen.

Ondanks het vertrek van een handvol basiskrachten beleeft PEC Zwolle een sterke seizoensstart. De ploeg van trainer Ron Jans voetbalt weliswaar nog niet zo makkelijk als de laatste jaren, maar blijkt wel moeilijk te verslaan. Bovendien beschikt het met Veldwijk over een trefzekere spits. De lange aanvaller werd in het seizoen 2013-2014 bij Excelsior met dertig doelpunten topscorer van de Jupiler League. Het leverde hem een Engels avontuur op bij Nottingham Forest, dat echter uitliep op een teleurstelling. Zwolle gaf hem de kans op eerherstel en die pakte Veldwijk met beide handen aan.

De Noord-Hollander toonde zich tegen Excelsior bijzonder effectief. Veldwijk kreeg vier kansen in het uurtje dat hij op het veld stond, drie daarvan zette hij om in een doelpunt. In de dertiende minuut opende de spits de score, nadat hij door Rick Dekker was gelanceerd. Alleen voor doelman Filip Kurto rondde Veldwijk beheerst af. Ruim tien minuten later was hij opnieuw uiterst koelbloedig, toen debutant Ouasim Bouy een uittrap van Kurto terugkopte in de loop van Veldwijk. Daarmee was de wedstrijd binnen een half uur eigenlijk al beslist.

Excelsior kreeg in de eerste helft één kans om de spanning terug te brengen. Spits Tom van Weert passeerde doelman Kevin Begois, maar raakte vanuit een lastige hoek de binnenkant van de paal. Veldwijk besliste de wedstrijd vroeg in de tweede helft met zijn derde treffer. De spits kopte een voorzet van Sheraldo Becker ongehinderd achter Kurto bij een snelle uitbraak van PEC. Vanaf de bank zag Veldwijk hoe Stef Nijland in de slotfase nog een strafschop miste. Excelsior raakte in de laatste minuten aanvoerder Sander Fischer en Van Weert kwijt, beiden werden met twee keer geel van het veld gestuurd. (ANP)