Een ‘onbewaakt ogenblik’, de impact was hij ontwend

Felix Rottenberg raakte in één week twee keer in opspraak. Nu stapt hij op als voorzitter van de kandidatencommissie.

Felix Rottenberg stapt op als voorzitter van de commissie die PvdA-kandidaten voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen gaat selecteren. Dat maakte hij vrijdagavond bekend in De Wereld Draait Door.

Rottenberg veroorzaakte deze week onrust in de PvdA door zich negatief uit te laten over partijleider Diederik Samsom. In een interview met Vrij Nederland noemde hij Samsom „de bedrijfsleider van het kabinet”. Lodewijk Asscher zou een geschikte opvolger voor hem zijn. „Die heeft het in zich.” Partijvoorzitter Hans Spekman noemde de uitspraken „stom en fout”.

Vrijdag liet Rottenberg zich opnieuw negatief uit over een partijgenoot. In tv-programma College Tour noemde hij minister Jeroen Dijsselbloem een „Brusselse supertechnocraat” en „geen visionair of verhalenverteller”.

Rottenberg heeft het besluit om op te stappen „primair” zelf genomen, zo zei hij in De Wereld Draait Door. „Het krijgt zo buitenproportioneel veel aandacht. Op deze manier kan ik niet meer adequaat functioneren.” Bronnen binnen de PvdA zeggen dat er vanuit de partijtop druk op Rottenberg is uitgeoefend.

Deze zaterdagochtend is er een vergadering gepland van de selectiecommissie. Mogelijk wordt dan al een nieuwe voorzitter gekozen. Volgens bronnen wordt de Groningse commissaris van de koning Max van den Berg de opvolger van Rottenberg. Van den Berg was eerder partijvoorzitter en europarlementariër.

Partijvoorzitter Hans Spekman zei in een reactie gisteravond dat hij de gang van zaken „spijtig” vindt. „Maar het is goed dat Felix dit heeft besloten.”

Rottenberg zei dat hij de uitspraken in Vrij Nederland op een onbewaakt ogenblik had gedaan. „Ik ben al zeventien jaar geen politicus meer, ik ben vooral maatschappelijk actief en daar ben ik gewend vrijuit te spreken.” Hij vond de uitspraken „in de context van het hele interview heel erg meevallen”.

De oud-partijvoorzitter heeft de reputatie vaker voor onrust te zorgen. Hij heeft eerder publiekelijk gehakt gemaakt van partijgenoten – bijvoorbeeld in 1993 met toenmalig fractievoorzitter Thijs Wöltgens die hij een „luie Limburger” noemde.

De aanstelling van Rottenberg als voorzitter van de achttienkoppige kandidatencommissie veroorzaakte eerder al onrust in de PvdA-fractie. Door Rottenberg te vragen voor deze klus, nam partijvoorzitter Hans Spekman volgens velen een risico. Maar nog dit voorjaar verkondigde hij in deze krant: „Ik ben ervan overtuigd dat Felix niet is wat zijn imago is.”