Een mooie omgeving zorgt voor mooie foto’s

“Een prachtige mix van Nederland en vakantiegevoel”, noemt de vakjury van NRC’s fotowedstrijd de inzending van José Korver. Zij maakte volgens de jury “een bijzonder mooi vakantietafereel.”

De juryfavoriet in NRC's fotowedstrijd van de maand augustus, thema Vakantie in Nederland. Foto: José Korver

“Een prachtige mix van Nederland en vakantiegevoel”, noemt de vakjury van NRC’s fotowedstrijd de inzending van José Korver. Zij maakte volgens de jury “een bijzonder mooi vakantietafereel, met een indrukwekkend landschap, strakke compositie, spanning en leuke knipoog. Bij het zien van deze foto wil je niet liever dan even op vakantie in Nederland.” Korver is daarmee vakjuryprijswinnaar van de maand augustus die als thema ‘Vakantie in Nederland’ had.

Bankadviseur Wonen José Korver (55) uit Egmond aan Zee maakte de foto begin augustus op de Nieuwe Vaart in natuurgebied Wormer- en Jisperveld.

De man in de kano is haar jongste zoon. “Onze kinderen zijn al 18 en 22 en gaan niet zo vaak meer met hun ouders mee, maar ik wilde ze deze zomer graag nog iets meegeven van de omgeving waar ik geboren en opgegroeid ben. De Nieuwe Vaart loopt achter mijn ouderlijk huis. Ik heb er als kind veel gezwommen, geschaatst en gevaren in een houten roeibootje.

Omdat het die dag heerlijk weer was, hebben we met zijn vieren kano’s gehuurd. Eerst zijn we langs mijn broer in Wormer gevaren en daarna naar mijn zus in Jisp voor een afsluitende borrel. Mijn ouders zijn al een poosje geleden overleden. Ik ben de jongste uit een gezin van elf kinderen en mijn moeder zou dit jaar 100 zijn geworden als ze nog zou leven.

Het was rustgevend om een dag lekker in de natuur te zijn. Het veld is nog steeds een prachtig veenweidegebied, met bijzondere vogels en overal slootjes. De koeien lopen hier in alle vrijheid buiten. Met de brug op de foto kunnen ze zelfs kiezen tussen twee weilanden.

De mooie omgeving maakt dat je ook al snel mooie foto’s hebt. Maar ik had nooit gedacht dat ik de juryprijs zou winnen. Ik ben maar een hobbyfotograaf en heb nooit een cursus of zo gevolgd.

De foto is heel spontaan en snel gemaakt met mijn iPhone 6+. Toevallig las ik diezelfde avond in de krant over de wedstrijd. Voor de compositie heb ik er toen nog een stukje afgeknipt. Ik had die middag meerdere foto’s gemaakt, maar deze vond ik de mooiste. Onder de brug zie je in de verte korenmolen De Koker waarop wij vroeger vanuit ons huis keken.”

Foto’s bekijken en zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand september is Stilleven.

    • Joke Beeckmans