Dumoulin komt tekort, winst Vuelta kan Aru niet meer ontgaan

Wielrenner Tom Dumoulin eerder vandaag bij de start van de twintigste etappe van de Vuelta.
Wielrenner Tom Dumoulin eerder vandaag bij de start van de twintigste etappe van de Vuelta. Foto ANP / Robert Vos

De Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin is in de laatste bergetappe van de Ronde van Spanje zijn rode trui kwijtgeraakt. De rit werd gewonnen door de Spanjaard Rubén Plaza (Lampre), die 115 van de 175,8 kilometer op kop reed. Fabio Aru is nu verzekerd van de eerste plaats in de Vuelta.

De zware voorlaatste etappe van de Vuelta ging van San Lorenzo de El Escorial naar Cercedilla. Plaza was ongevaarlijk voor het klassement, maar hetzelfde kan niet gezegd worden over Aru, de voornaamste rivaal van Dumoulin. De Italiaan kwam met opgeheven arm de finishlijn over, wetende dat de eindzege hem morgen niet meer kan ontgaan.

Teamwork van Aru kost Dumoulin de kop

Dumoulin, die de afgelopen dagen het ene na het andere succes op zijn naam schreef, maakte een duikeling in het klassement. De Limburger moest een voorsprong van 6 seconden op de kopman van Astana verdedigen, maar verloor de Italiaan na de derde beklimming uit het oog. Hij wist nog terug te komen tot op 9 tellen van de Italiaan, maar moest zijn verzet staken toen Aru hulp kreeg van zijn ploeggenoten. Dat voordeel had Dumoulin niet, die niet op hulp van de wielrenners van zijn team Giant-Alpecin kon rekenen.

Zelfs een podiumplaats zat er niet in voor Dumoulin. De pechvogel kwam maar liefst zeven en een halve minuut na Plaza over de eindstreep en zakte weg naar de zesde plaats, 3.46 minuten na Aru. Aru gaat nu aan kop in het klassement. Hij heeft 1.17 minuten voorsprong op nummer twee Joachim Rodriquez en 1.29 minuten op Rafal Majka.

Dumoulin: ik heb gedaan wat ik kon

Bij de finish in Cercedilla sprak een teleurgestelde Dumoulin met een verslaggever van persbureau ANP. De Limburger zei:

“Ik heb gevochten voor wat ik waard was. Ik ben er voor blijven vechten, om misschien nog op het podium te eindigen of in de top vijf. Maar eigenlijk interesseert dat me ook niet meer. De eerste keer dat Aru ging, had ik al heel veel moeite om het gat dicht te rijden. Ik zat op mijn limiet. Toen hij nog een keer ging, was het klaar.”

Aru benadrukte dat de zege niet alleen aan zijn eigen inspanningen te danken was. Hij bedankte een voor een al zijn ploeggenoten:

“Deze zege is niet alleen van mij, dit is een zege van de ploeg. Ik ben veel dank aan hen verschuldigd.”

De Italiaan had na afloop ook lovende woorden voor Dumoulin. Aru:

“Tom Dumoulin heeft bewezen dat hij een enorm sterke en complete renner is. Hij is goed in de tijdrit en reed ijzersterk bergop. Tom heeft een uitzonderlijke Vuelta gereden”

    • Casper van der Veen