Dode verstekeling gevonden in landingsgestel op Schiphol

Luchthaven Schiphol. Foto ANP / Martijn Beekman

In vliegtuig op Schiphol is vanmorgen een dode verstekeling gevonden. Het lichaam lag in het landingsgestel van een vrachtvliegtuig dat uit Afrika kwam, zo bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van persbureau ANP. De marechaussee doet nu onderzoek naar de toedracht en de identiteit van de verstekeling.

Uit welk land het toestel afkomstig was en van welke maatschappij het vliegtuig is, wilde de woordvoerder niet zeggen. Volgens Schiphol heeft de vondst van het lichaam geen gevolgen voor het vliegverkeer, omdat het niet om een passagiersvliegtuig gaat en het toestel niet in de weg staat.

Hoewel ook vorig jaar al een lichaam werd aangetroffen op Schiphol komt het volgens ANP zelden voor dat er dode verstekelingen op de luchthaven worden gevonden. De verstekeling van vorig jaar was een 17-jarige autistische jongen uit Noorwegen, die vermoedelijk van huis was weggelopen.

Een kleine kans, maar niet onmogelijk

De kans om te overleven als verstekeling aan boord van een vliegtuig in de laadruimte van het landingsgestel is klein. De kans is groot dat de verstekeling dood vriest tijdens de vlucht of wordt doodgedrukt door het landingsgestel als dat na het opstijgen inklapt. Buiten is het namelijk 50 graden onder nul.

Desondanks weet heel soms een verstekeling een vlucht te overleven. In juni van dit jaar schreven verschillende media dat op het vliegveld van Londen een man in kritieke toestand werd aangetroffen in een landingsgestel. Het toestel waarin hij zich bevond was ruim elf uur eerder vertrokken uit Johannesburg.

    • Joost Pijpker