Do try this at home (4) Een avondjurk met een trenchcoat

Een tijdloze en leeftijdloze combinatie volgens Veronique Branquinho.

Trenchcoat: Burberry, vintage avondjurk: PS Atelier, pumps Veronique Branquinho
Trenchcoat: Burberry, vintage avondjurk: PS Atelier, pumps Veronique Branquinho

Niets dat een outfit zo spannend en modern maakt als een element dat er eigenlijk niet bij hoort. Zoals een trenchcoat bij een mooie avondjurk en elegante schoenen. De trenchcoat is ooit ontworpen voor officieren in de Eerste Wereldoorlog, en elk detail ervan is functioneel: de metalen ring aan de stevige, doorgestikte ceintuur was bedoeld om een granaat aan te hangen. De flap linksvoor op de jas moet de jas beschermen tegen slijtage door geweerdruk, de flap achterop helpt om de regen af te voeren. De los te knopen banden op de schouders waren ooit bedoeld om epauletten aan vast te maken. Branquinho heeft er in de loop van de jaren flink wat variaties op gemaakt: van dikke wol bijvoorbeeld, of een model van klassieke katoen dat net wat sluiker was gesneden.

Een stoere trenchcoat maakt dat een feestoutfit wat minder formeel en prinsessenachtig is. Je denkt dat je een vrouw ziet die weliswaar de moeite heeft genomen een mooie jurk aan te trekken, maar belangrijker dingen aan haar hoofd had dan ook nog eens op zoek te gaan naar een jas die er precies bijpaste, een effect dat nog wordt versterkt als de jas als een cape over de schouder wordt gedragen.

tekst Milou van Rossum

foto Daan Brand

    • Milou van Rossum